Italië

Kunst uit depot

Een paar jaar geleden was al gebleken dat de magazijnen van de Uffizi in Florence vol zitten met kunstwerken die wegens ruimtegebrek nooit konden worden vertoond. De expositie in 2001 van een kleine selectie uit het enorme aanbod was zo succesvol dat de directie opnieuw een greep heeft gedaan uit deze verborgen schat. Ditmaal is een thema gekozen om de gemaakte keuze te verantwoorden: stillevens vanaf de vijftiende eeuw tot en met de moderne tijd. Opgesteld staan maar liefst 45 werken uit dit genre, zowel tekeningen als schilderijen. Wat meteen in het oog springt is de goede staat waarin de doeken en tekeningen verkeren. Nooit blootgesteld aan de veranderende klimaatsomstandigheden in een museum hebben ze duidelijk veel minder last gehad van vervuiling.

I mai visti. Sorprese di frutta e fiori in de Sala delle Reali Poste, Piazzale degli Uffizi, Florence. T/m 28 feb. Di-zo 10-18u, ma dicht. Inl 0039-055-6582847

Turijn

Vlak tegen de moderne stad Turijn liet Victor Amadeus II van Savoia in de achttiende eeuw het jachtslot van Stupinigi bouwen. De Italiaanse koninklijke familie heeft er tot 1919 van tijd tot tijd gewoond alvorens ze het gebouw aan de staat verkocht. Tot half februari vormt dit speelse slot in de vorm van een Andreaskruis de achtergrond voor een prestigieuze schilderijententoonstelling, georganiseerd door de bekende kunstcriticus en ex-staatssecretaris van cultuur Vittorio Sgarbi. Na eerst twee Australische musea te hebben aangedaan om de Italiaanse kunst in het buitenland te promoten is de selectie nu in Turijn beland. Sgarbi koos topstukken van Titiaan (Kruisiging), Caravaggio (Narcissus), Giorgione (Dubbelportret) en vele anderen. Het accent ligt op de periode van de zestiende t/m de achttiende eeuw en laat de overgang zien van een periode van grote bloei naar het begin van de algehele politieke neergang van Italië.

Da Tiziano a Caravaggio a Tiepolo. Capolavori di tre secoli d'arte italiana in het Palazzina di Caccia van Stupinigi, Turijn. T/m 16 feb. Di-zo 10-19u, ma dicht. Inl 0039-02-39226290

En verder

Hedendaagse kunst t/m 12 jan. in het MACRO, Museo d'Arte Contemporanea Roma, Rome. Inl 0039-06-67107900 of www.comune.roma.it/macro; I marmi colorati della Roma imperiale t/m 19 jan. in de Mercati di Traiano, Rome. Inl 0039-06-692050630; Gaspar van Wittel t/m 2 feb. in het Chiostro del Bramante, Rome. Inl 0039-06-68809098 of www.chiostrodelbramante.it