ING geeft beleggers meer macht, ook bij overname

Beleggers in bankverzekeraar ING krijgen een volledig stemrecht, ook bij een eventuele vijandige overname. Dit heeft ING vandaag bekendgemaakt.

Momenteel hebben de beleggers in ING een beperkte macht door de certificering van de aandelen. De aandelen zijn in het bezit van een administratiekantoor, dat daarvoor in de plaats certificaten uitgeeft aan beleggers. De certificaathouders ontvangen wel volledig dividend, maar kunnen niet stemmen naar het aantal stukken dat zij hebben. Bij ING kan een certificaathouder die bijvoorbeeld 4 procent van alle certificaten heeft, nu niet meer dan voor 1 procent stemmen.

Certificering komt bij in Nederland voor bij tal van beursgenoteerde ondernemingen en geldt als een van de belangrijkste beschermingsconstructies. Bij overnamebiedingen die niet de instemming hebben van bestuurders en commissarissen – veelal aangeduid als `vijandige overname' – hebben de beleggers minder te zeggen dan het administratiekantoor.

ING heeft nu laten weten het stemrecht van certificaathouders niet langer te beperken. Binnenkort kunnen certificaathouders ook al hun certificaten omruilen tegen aandelen. Verder wil ING het stemmen op afstand invoeren, het zogeheten `proxy voting'. Ook kunnen aandeelhouders straks in principe de voordracht van de raad van commissarissen (rvc) voor nieuwe leden in de rvc overnemen of afkeuren.

ING zet de stap om aan de kritiek van aandeelhouders tegemoet te komen, zegt een woordvoerder. Corporate governance – behoorlijk ondernemingsbestuur – is onderwerp van debat sinds de boekhoudschandalen in de Verenigde Staten en Europa. De commissie-Peters die vijf jaar geleden veertig aanbevelingen deed voor een beterre corporate governance, liet onlangs weten dat weinig ondernemingen iets met de aanbevelingen hebben gedaan.