Grote schikking Fortis met curator

Fortis heeft gisteren een schikking getroffen met de curator van een van zijn beleggingsfondsen. De vereffenaar van het op de Bahama's gevestigde Oracle-Fonds stelde maandag Fortis Fund Services verantwoordelijk voor een miljoenverlies bij het beleggingsfonds en eiste een schadevergoeding.

Het Oracle-fonds wordt ervan beschuldigd veel risicovoller te hebben belegd dan afgesproken. Het fonds verloor naar schatting 165 miljoen dollar. Het bedrag waarvoor Fortis geschikt heeft, is onbekend. Het Duitse Handelsblatt onthulde gisteren een verlies van 200 miljoen dollar in het beleggingsschandaal. Fortis trekt die getallen in twijfel. ,,De bedragen die circuleren zijn buiten proportie'', stelde een woordvoerder van Fortis vanochtend.

Fortis benadrukt dat het de administratie voerde over het beleggingsfonds. Een woordvoerder weigert te zeggen of de omstreden vermogensbeheerders van het beleggingsfonds in dienst waren van Fortis of niet. Het schandaal lijkt op de affaire `Peter Young'. Deze succesvolle vermogensbeheerder belegde midden jaren negentig voor Deutsche Bank veel risicovoller dan met de klanten was afgesproken. Hierdoor behaalde hij aanvankelijk veel hogere rendementen dan verwacht. Uiteindelijk verspeelde hij honderden miljoenen euro's .

In de Oracle-zaak blijkt raambekledingsbedrijf Hunter Douglas ook tot de ontevreden beleggers te behoren die in Oracle investeerden. Vice-president L. Reijtenbagh zegt tevreden te zijn over de schikking die Fortis met de vereffenaar van de boedel heeft getroffen. ,,Wij hebben 2 miljoen dollar belegd in Oracle. Wij hebben hierover contact gehad met Fortis en we gaan er nu vanuit dat wij door de schikking alsnog ons geld terugkrijgen.''

Los van Fortis' schikking lopen er nog twee rechtszaken van ontevreden belegers tegen het beleggingsfonds. Deze zaken, waarbij Hunter Douglas ook eisende partij is, staan volgens betrokkenen los van de schikking en zullen gewoon worden doorgezet. Volgens een woordvoerder van Fortis heeft de schikking geen gevolgen voor de concernwinst.