Gil Evans

Naast zijn fraaie arrangeerwerk voor met name Miles Davis kreeg Gil Evans soms de kans een plaat op eigen naam te maken. Meestal gelukkig met grote orkesten waardoor zijn kleurrijke ideeën goed uit de verf kwamen, ook in eigen composties. Prachtige voorbeelden van de tweede jeugd van deze autodidact (1912-'88) zijn te horen op Out of the Cool en The Individualism of Gil Evans, allebei van begin jaren zestig. Zijn derde jeugd begon in de jaren zeventig, toen hij, net als trompettist Miles Davis, in de ban van de geniale Jimi Hendrix raakte. Hij zou zelfs een plaat met de laatste hebben gemaakt als de gitarist niet vroegtijdig was overleden. Nu werden het twee `tributes to': Plays the Music of Jimi Hendrix uit '74 en Little Wing van vier jaar later.

Tijdens de laatste tien jaar van zijn leven verschenen er van diverse Gil Evans-orkesten, soms haastig in elkaar getimmerd, nog bijna uitsluitend live-opnamen. Met als nadeel dat de stukken soms wel erg worden uitgerekt en er niet op een foutje werd gekeken. Dat geldt ook voor het nooit eerder verschenen Live at Umbria Jazz Vol 1 dat in juli '87 werd vastgelegd in de San Francesco al Prato kerk in het Italiaanse Perugia.

Het negentienmans orkest met o.a. tuba, hoorn, harp, twee vocalisten en maar liefst drie keyboards rammelt soms flink maar er staan zoveel spontaniteit en rijke vondsten tegenover dat je je toch gewonnen geeft. In de stukken van Hendrix, Mingus en Evans zelf zit veel ruimte voor improvisatie en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Trompettist Lew Soloff, trombonist George Lewis, de saxofonisten Chris Hunter en George Adams en falset-zanger Delmar Brown zaten niet braaf naar hun lessenaar te turen, maar maakten er conform de zwarte traditie een opwekkend ritueel van: in een kerk daar moet je juichen.

Muzikaal meesterschilder Gil Evans, al 75 maar nog altijd hip, keek ernaar en zag dat het goed was. Vol.II van dit concert verscheen als EUJ 1002.

Gil Evans Orchestra: Live at Umbria Jazz (EGEA EUJ 1001). Distr. Choice Music.

    • Frans van Leeuwen