GALERIESELECTIE

MESCHAC GABA

Enkele weken geleden werd bekend dat Meschac Gaba (1961) een van de vijf kunstenaars is die Nederland deze zomer zullen vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. De uit Benin afkomstige Gaba studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam en kreeg de laatste jaren bekendheid met zijn Afrikaans Museum voor Hedendaagse Kunst, een museum zonder vaste behuizing. Voor dit omvangrijke project presenteerde hij steeds aparte delen op exposities door heel Europa. Zo was de museumwinkel te zien op de Documenta in Kassel en de bibliotheek in het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With. Gaba's nieuwste tentoonstelling, Atlantique, is nu te zien in Galerie Lumen Travo.

Meschac Gaba, Atlantique. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 12 febr, wo t/m za 13-18u.

MIKE EN DOUG STARN

Het conceptuele werk van de New Yorkse tweelingbroers Mike en Doug Starn (1961) is een kruising tussen fotografie, beeldhouwkunst en schilderkunst. Ze werden beroemd met samengestelde foto's die met behulp van punaises en plakband in elkaar gezet werden. Op hun nieuwe tentoonstelling Absorption of Light in Galerie Torch is een selectie gemaakt uit vier series die de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan. Op de foto's van de Starns, afgedrukt op rijstpapier, zijn vooral bomen, bladeren en nachtvlinders te zien.

Absorption of Light, foto's van Mike & Doug Starn. Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. T/m 8 febr, do t/m za 13-18u.

THOMAS ELSHUIS

De recente fotowerken van Thomas Elshuis (1961) zijn voortgekomen uit een privé-archief van 20.000 dia's dat de kunstenaar van een overleden vriend erfde. De dia's doen verslag van de vele wereldreizen die de vriend maakte. Uit dit overstelpende aanbod stelde Elshuis op associatieve wijze, met behulp van de computer, nieuwe beelden samen. Hierdoor zijn vervreemdende voorstellingen ontstaan waarvan nooit met duidelijkheid gezegd kan worden waar ze gemaakt zijn. Het monumentale werk Floating bijvoorbeeld, een berglandschap in giftige blauwe en groene tinten, zou net zo goed een onderwaterwereld kunnen voorstellen.

Fotowerken van Thomas Elshuis. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. T/m 12 febr, wo t/m za 12u30-17u30.

HARRY BOOM

Toen Harry Boom (1945-1995) acht jaar geleden een einde aan zijn leven maakte, liet hij een omvangrijk oeuvre van meer dan tweeduizend werken na. Vrienden van de kunstenaar die na zijn dood zijn atelier betraden, troffen daar stapels tekeningen, collages, videobanden en foto's aan. De afgelopen jaren werkte de Stichting Harry Boom aan het inventariseren en rubriceren van dat archief. Er werden diverse postume tentoonstellingen georganiseerd en er kwam een uitvoerige monografie. De stichting kreeg zo gedaan waar de kunstenaar zelf nooit in slaagde: het krijgen van brede erkenning voor zijn werk. Boom stond vooral bekend als textielkunstenaar, vanwege de reusachtige wandkleden die hij in opdracht uitvoerde.

Dat zijn humoristische en soms sarcastische kunstwerken naadloos aansluiten bij de hedendaagse tijdsgeest bewijst de tentoonstelling Aan de rand van de nacht in de Tilburgse kunststichting Faxx, waar een keuze uit zijn nalatenschap te zien is.

Aan de rand van de nacht, een keuze uit de nalatenschap van Harry Boom. Faxx, Dunantstraat 1, Tilburg. T/m 26 jan, di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.