E. Du Perronprijs voor Fouad Laroui

De Marokkaanse schrijver Fouad Laroui (1958) heeft gisteren de E. du Perronprijs 2002 ontvangen. De prijs is bedoeld voor auteurs die bijdragen aan wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.

Laroui kreeg het bijbehorende geldbedrag van 2500 euro uitgereikt tijdens een symposium van de universiteit Tilburg, die samen met de Gemeente Tilburg initiatiefnemer is van de onderscheiding. Sinds 1990 woont Laroui in Amsterdam, waar hij economie doceert aan de Vrije Universiteit. In 1996 ontving hij in Frankrijk de prestigieuze Prix Albert Camus voor zijn debuutroman Les dents du topographe. Zijn eerste in het Nederlands geschreven publicatie Vreemdeling: aangenaam verscheen in 2001. Met Verbannen woorden debuteerde Laroui een jaar later als Nederlands dichter. De bundel werd genomineerd voor de Buddingh'-prijs voor het beste debuut. Inmiddels zijn twee van zijn Franse romans in het Nederlands vertaald: Kijk uit voor parachutisten en Judith en Jamal. De E. Du Perronprijs is dit jaar voor de dertiende maal uitgereikt. Eerder wonnen onder anderen Anil Ramdas (1997) en Marion Bloem (1993) de onderscheiding.