CDA spreekt uit één mond met blackberry

De `premierbonus' van het CDA is volgens de peilingen langzaam aan het verdampen, maar de christen-democraten hebben nog een andere troef achter de hand: de BlackBerry. De BlackBerry is een kleine handcomputer waarmee onder meer e-mails en sms-berichten verstuurd kunnen worden. De medewerkers van het campagneteam van het CDA en alle CDA-kamerleden, dragen het apparaatje dag en nacht bij zich. Daarmee heeft het CDA een voorsprong op zijn concurrenten, want de kans op elkaar tegensprekende partijgenoten wordt zo een stuk kleiner. Doet minister De Geus een opmerkelijke uitspraak over de WAO, dan worden alle CDA'ers daarvan direct op de hoogte gesteld. De CDA-fractie spreekt op die manier `uit één mond'.

Dat vereist wel de nodige coördinatie. Jack de Vries, de woordvoerder van Jan Peter Balkenende die zijn premier overal vergezelt, is permanent bezig e-mails en sms-berichten te sturen. Tijdens Balkenendes toespraken lijkt het daardoor soms alsof hij de belangstelling voor zijn lijsttrekker geheel heeft verloren en verdiept is in een computerspelletje.

De BlackBerry bewijst zijn nut ook op een ander gebied: het beïnvloeden van opiniepeilingen. Sommige televisieprogramma's organiseren `verkiezingspolls', waarin het publiek zijn mening over de politieke gast van de avond kan geven. Het gerucht ging dat De Vries voor de uitzending van het programma Voor je kiezen alle CDA'ers opgeroepen om op Balkenende te stemmen. Volgens Kamerlid Gerda Verburg wordt de BlackBerry niet voor zulke `kunstjes' gebruikt, maar De Vries heeft het `misbruik' van de BlackBerry inmiddels ruiterlijk toegegeven.