Bouwen aan het schavot

Wij van de televisie geven u één advies, stem op de stijgende lijn, stem op Wouter Bos. Volg de bal. Volg de winnaar. En als Wouter Bos op zijn hoogtepunt staat, dan moet u op zijn tegenstander stemmen. Dan hebben wij weer een opwindend, nieuw verhaal, een nieuwe stijgende lijn. En dat in de politiek die geheel tegen de verwachting in bijna net zo leuk is geworden als voetbal, als je het maar als voetbal blijft verslaan. Wel 1,2 miljoen kijkers voor Wouter Bos in Nederland kiest. Leermeester Zalm zat er tegenover. Kwaliteit heeft nog nooit zoveel kijkers gehad.

Wij houden van een coming man. Zoveel vragen die we dan weer kunnen stellen. Wij hopen dat het politieke hoogtepunt van Bos zich pas na de verkiezingen voordoet. Dan kunnen we over een week al mooie vragen stellen over de crash van het CDA. Wat een bof zou dat zijn. Vorig jaar de crash van de PvdA. Ah, de van emotie vertekende gezichten, de krampachtig doorlachende verliezers, de hooggeplaatste werklozen, de nagelbijtende regenten, de door het stof kruipende ministers. Het politieke schavot, waar we nu aan bouwen, is spannender dan soap of Studio Sport want dit is echt. Politiek gaat ergens over: telefoontjes en vragenlijsten die de mensen thuis krijgen.

We verheugen ons al op de volgende vraag: ,,Meneer Balkenende, blijft u aan als CDA-leider nu uw partij is ingestort?' Gisteren al de eerste variant: ,,Meneer Balkenende, wil u nog wel in het kabinet als de PvdA de grootste wordt?' Zijn gezicht bleef nog zo glad als voorheen en hij lachte zelfs vriendelijk alsof hij wilde zeggen ,,zulke leuke, originele vragen die aan mij worden gesteld' en hij deed een verrassende uitspraak. ,,Het wordt erg spannend', zei hij. ,,Het gaat nu tussen het CDA of de PvdA.' Dat was groot nieuws.

De enige vraag die er echt nog toe doet is wie van de PvdA de premier wordt van de Stijgende Lijn. Daar antwoordt Bos telkens hetzelfde op, maar de omstandigheden zijn nieuw: op straat, in het café, in het donker, voor zijn auto of erin. Gisteren zei hij in de studio dat hij definitief geen premier wordt. Nu is de grote vraag niet of de PvdA de files of het WAO-probleem zal oplossen, maar of het Cohen wordt of Stekelenburg. Jammer dat hij het morgen gaat verklappen. Hij zou de spanning beter tot maandag kunnen volhouden om de kiezers en reporters niet af te leiden.

Het debat gaat over één vraag: wie scoort het beste? Het NIPO of Maurice de Hond? Wij van het Journaal waarschuwen u dat peilingen niet bepalend zijn, maar wel bepalend genoeg om er groot mee te openen. De peilingen hebben namelijk grote invloed op de toekomst van het land. De stroomonderbrekingen, de files, de aantallen in de WAO, de politie, de zorg, Nederland Kennisland worden allemaal bepaald door peilingen. De op twee na grootste partij van het land, de LPF, mag niet meedoen met de grote debatten, omdat deze partij te slecht scoort in de peilingen.

En dan de wedstrijd in beelden: Wouter Bos had alweer gewonnen, want die ging naar een Rotterdams koffiehuis om te discussiëren met Fortuyn-aanhangers. Premier Balkenende deed gisteren ook weer eens iets in het land. Hij trok groene laarzen aan om op een industrieterrein met een knop iets in werking te stellen. Dat deed te veel denken aan de Grote Knopdrukkers uit het verleden, Mao, Stalin, Brezjnev. De CDA-trainer moet toch echt worden ontslagen. Nee, dan Wouter Bos. Die praatte in Goedemorgen Nederland met vuur over rap en de nieuwste cd van Eminem. De muziek was fantastisch, maar de teksten niet, zei hij. De muziek min de slechte normen en waarden. Alle vragen goed. Daar steekt de carting-hobby van Balkenende pover bij af. De plattelandsleut van Oerend Hard zonder het drankgebruik.

Zalm verloor, want die bleef in Den Haag. Hij zat in zijn statige werkkamer interviews te geven aan tv, radio en kranten. Er was ook nog een shotje van het ontbijt in zijn keuken. Zielsalleen. Vrouw en kinderen waren weggevlucht voor de filmploeg. Zijn bordje met jam-boterham lag op de krant. Hij las de analyses over de belangrijkste kwestie: de peilingen. Hoe komen de lijsttrekkers over op de kiezer? Dat weet de kiezer niet. Daarom is het prettig dat specialisten hem dat elke dag vertellen. Dan weet de kiezer waar hij zich aan heeft te houden.

    • Maarten Huygen