Beurs nauwelijks van zijn plaats

De effectenbeurzen in Europa boden vanmorgen weinig inspiratie. Beleggers wachtten vooral op de cijfers die de Amerikaanse technologiegiganten Microsoft en IBM vanavond zouden presenteren. Ook de lagere slotkoersen op Wall Street en de kwartaalcijfers van internetonderneming Yahoo gaven geen aanleiding tot kopen.

De AEX-index noteerde tegen het middaguur een kwart punt (0,1 procent) hoger op 330,09 punten. De FTSE-100 in Londen en de DAX-index in Frankfurt stonden toen op een klein verlies van 0,1 procent. De CAC40-index in Parijs deed het iets beter dan de AEX met een winst van 0,3 procent.

Voor de tweede opeenvolgende dag was er op het Damrak een hoofdrol weggelegd voor ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven presenteerde in de vroege ochtend als eerste hoofdfonds zijn jaarcijfers. Dat was aanleiding voor een levendige handel. Aanvankelijk leverde het aandeel in, maar al snel werd dat omgebogen in een kleine winst. Tegen lunchtijd stond het chipfonds 0,4 procent hoger.

Gisteren was ASML nog 5 procent in koers gedaald, omdat chipproducent Intel aankondigde zuinig om te gaan met investeringen. Ook ASML-topman D. Dunn waarschuwde vanmorgen voor het huidige onzekere investeringsklimaat.

In Frankfurt verloor de luchtvaartmaatschappij Lufthansa 0,8 procent door een drie uur durende staking van haar werknemers op de Duitse luchthavens. Lufthansa loopt daardoor de inkomsten van circa vijftig vluchten mis. De Duitse beleggers reageerden amper op de tegenvallende groeicijfers van de Duitse economie, die in de loop van de handel werden bekendgemaakt.

In de Europese valutahandel zakte de euro van 1,0580 dollar woensdagmiddag naar 1,0565. Ook in ponden sterling was er verlies voor de euro, van 0,6595 naar 0,6590 pond.

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vanmorgen hersteld van koersdalingen bij aanvang van de handel. De Nikkei-index sloot bijna onveranderd op 8609,17 punten, een verlies van 2,58 punten.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,3 procent. De Kospi-index in Seoul steeg een kleine 0,1 procent en de All Ordinaries-index in Sydney eindigde met een verlies van 0,6 procent.