Balkenende: niet in kabinet met PvdA

CDA-lijsttrekker Balkenende wil niet toetreden tot een kabinet onder een minister-president van de PvdA.

Gisteravond hield de CDA-leider in de marge van een campagnebijeenkomst in Deventer voor het eerst rekening met een mogelijke verkiezingsnederlaag. Over zijn eigen rol na 22 januari zei hij: ,,Als ik dan CDA-leider blijf, word ik of premier of ik ga naar de Tweede Kamer.''

Balkenende reageerde op de peiling van het NIPO gisteren, uitgezonden in het tv-programma 2Vandaag, waaruit naar voren kwam dat PvdA en CDA nagenoeg even groot zouden zijn. De PvdA zou met 40 zetels er vijf meer halen dan vorige week. Het CDA leverde er vier in en kwam op 42, terwijl de VVD steeg naar 28. Een CDA/PvdA- kabinet is de enig mogelijke tweepartijencoalitie in deze peiling. De huidige coalitie CDA/VVD/LPF staat in de NIPO-peiling op een nipte meerderheid van 76 zetels en datzelfde aantal halen CDA en VVD ook met D66.

PvdA-lijsttrekker Bos, die na de verkiezingen leiding wil blijven geven aan zijn partij vanuit de Tweede Kamer, wilde vandaag in reactie op de nieuwste peiling nog steeds niet zeggen wie hij naar voren schuift als kandidaat-minister-president.

De Amsterdamse burgemeester Cohen, die het meest genoemd wordt als kandidaat, moest gisteren in de gemeenteraad tekst en uitleg geven. Hij ontweek de vraag van GroenLinks of hij eind 2003 nog steeds burgemeester van de hoofdstad is. ,,Ik ben nu met buitengewoon veel plezier burgemeester en iets anders is op dit moment niet aan de orde.'' Of hij eind 2003 nog in functie is, valt volgens hem sowieso niet te voorspellen. ,,Als ik onder de tram kom, hebben jullie ook geen burgemeester meer.'' In een interview vanochtend met het Financieele Dagblad sprak Cohen zich negatief uit over een mogelijke voortzetting van de CDA/VVD-coalitie: ,,Het risico zit erin dat de nu opgetreden verwijdering tussen mensen doorzet in een coalitie van CDA en VVD.'' [Vervolg COALITIES: pagina 2]

COALITIES

Overleg over verbod op peilingen

[Vervolg van pagina 1] Cohen zei ook: ,,De VVD zit toch op een andere lijn, die van de harde hand. Ik wil op bepaalde punten ook niet zachtzinnig zijn, maar het doel is de samenleving bij elkaar te houden.''

Voor Balkenende is de virtuele tweestrijd tussen zijn partij en de PvdA geen reden zijn koers te verleggen. Hij blijft streven naar een kabinet met de VVD waarin hijzelf premier kan blijven. De peilingen baren VVD-leider Zalm wel zorgen. ,,Een stabiele regering is belangrijk. Dat kan alleen met de VVD.''

Demissionair minister De Geus (CDA) haalde gisteren in Deventer hard uit naar de PvdA nu die partij zo hoog staat in de peilingen. Volgens hem zijn de sociaal-democraten ,,laf en conservatief'' als het gaat om een oplossing voor het probleem met de WAO.

Opiniebureau De Hond kondigde gisteren aan op de verkiezingsdag zelf twee uur voor sluiting van de stembussen een laatse peiling te publiceren. Andere opiniepeilers, Interview-NSS en NIPO, bestempelden dat als ,,ongebruikelijk'' en ,,onzinnig''. Op initiatief van het CDA, die zo'n peiling wil verbieden zullen de campagneleiders van de partijen dit op korte termijn bespreken. ChristenUnie-leider Rouvoet heeft zich al eerder uitgesproken voor een verbod op peilingen in de laatste week voor verkiezingen. De Graaf van D66 is ,,als liberaal'' tegen zo'n verbod