ASML verkoopt meer chipmachines

Bouwer van chipmachines ASML heeft in de tweede helft van vorig jaar meer apparaten verkocht dan in de eerste zes maanden van 2002. Desondanks moest het bedrijf vanochtend voor het tweede achtereenvolgende jaar verliescijfers bekendmaken. ASML is onzeker of dit jaar de chipsector zal aantrekken ondanks ,,signalen van verbetering''.

Het bedrijf heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 208 miljoen euro. Een jaar eerder boekte ASML een groter verlies, namelijk 479 miljoen euro. Het verlies over het afgelopen jaar is veroorzaakt door de – begin vorig jaar – sterk teruggevallen vraag naar chipmachines en door reorganisatielasten van 136 miljoen euro in het tweede halfjaar. ASML heeft besloten één activiteit te staken (zogeheten tracking) en één activiteit te verkopen (thermal).

Ondanks het verlies heeft ASML het afgelopen jaar de omzet zien stijgen met 23 procent tot ruim 1,9 miljard euro. De afgelopen zes maanden heeft de onderneming meer chipmachines weten te verkopen dan in het eerste halfjaar. De systemen gingen van de hand met een gemiddelde prijs van ruim 9 miljoen euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar. Vooral van de nieuwste machine, de zogeheten Twinscan, wist het bedrijf er meer te verkopen. ASML verkocht vorig jaar 205 lithografiemachines, waarvan 127 in de tweede helft. Op dit moment hebben chipproducenten 103 machines besteld.

Gisteren maakte Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, bekend de investeringen terug te schroeven. Volgens ASML-bestuursvoorzitter D. Dunn heeft dat nauwelijks gevolgen. ,,Ze bezuinigen juist niet op de geavanceerde machines die wij leveren''.

ASML maakte onlangs bekend een vijfde van de banen te schrappen om kosten te besparen. Volgens marktonderzoek dat Dunn citeerde kan dit jaar de chipmarkt bescheiden groeien. ,,Maar als dat het geval is, zal dat pas tegen het eind van het jaar zijn. Chipmakers zijn nog erg onzeker.''