Argentinië stelt aflossing van lening uit

Argentinië heeft terugbetaling van een lening van 680 miljoen dollar (642 miljoen euro) aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank uitgesteld. Het gaat om een kort uitstel, zegt de regering in Buenos Aires.

Argentinië wijt de tijdelijke wanbetaling aan technische problemen, die betrekking hebben op het overmaken van het geld. Roberto Lavagna, de minister van Economie van Argentinië, zei gisteren dat er bovendien aan een oplossing wordt gewerkt die ,,past binnen een breder pakket van financieringsovereenkomsten'' met multilaterale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Argentinië is vorig jaar gestopt met het aflossen van zijn schulden en het betalen van zijn rentelasten als gevolg van de financiële crisis waarin het land verkeert. Sindsdien is het land in voortdurend overleg met het IMF over ingrepen die de economie nieuw leven in moeten blazen. Het IMF weigert Argentinië nieuwe langlopende leningen te verstrekken zolang de Argentijnse regering geen hervormingen doorvoert en de overheidsfinanciering niet op orde brengt.

Het Latijns-Amerikaanse land is op dit moment ook in overleg met het IMF over een lening van 6,6 miljard dollar die binnenkort moet worden afgelost. Argentinië hoopt dat de lening kan worden `doorgerold', waardoor aflossing pas tegen het einde van de zomer hoeft plaats te hebben.

In 2002 heeft het IMF al een groot aantal leningen aan Argentinië laten `doorrollen', maar die kunnen dit jaar volgens de regels van de internationale organisatie niet opnieuw worden verlengd. Vorige week heeft het IMF weer een team met onderhandelaars gestuurd naar Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, om een overeenkomst te sluiten over nieuwe `korte leningen'. Deze korte kredieten moeten worden gebruikt voor het aflossen van urgente leningen en betalingen van rente aan multilaterale organisaties.

Het is in Argentinië dan ook vooral wachten op de verkiezingen. Die zijn gepland voor 27 april. De huidige president, de peronist Duhalde, werd vorig jaar aangesteld als overgangspresident. Hij heeft nooit een echte vuist kunnen maken om hervormingen, die door het IMF worden geëist, door te voeren, omdat zijn aanstelling slechts tijdelijk is.