ANWB opent honderd eigen benzinestations

De ANWB gaat de komende jaren circa honderd onbemande benzinestations openen. De literprijs zal er minimaal 6 eurocent onder de gemiddelde prijzen van de vijf grote olieconcerns liggen, zo beloofde de ANWB vanmorgen. De houders van een Mobiliteitspas (een creditcard die de ANWB aanbiedt in samenwerking met Visa) krijgen nog een cent extra korting. Van de 3,8 miljoen ANWB-leden hebben er nu 20.000 zo'n pas.

Het eerste ANWB Tankstation zal medio februari worden geopend in Ede, waarna stations in onder meer Utrecht en Eindhoven volgen. De organisatie opent de tankstations in samenwerking met oliedistributeur Van der Sluijs Groep. Door de lage prijs zullen de marges klein zijn, verwacht ANWB-directeur G. van Woerkom. Hij beschouwt de actie als een belangrijke stap in het bereiken van betaalbare mobiliteit. ,,Onderzoek onder de leden geeft aan dat een meerderheid dit initiatief waardeert en er van wil profiteren.'' De opening van eigen benzinestations zal de ontevredenheid over de hoge benzineprijzen onder automobilisten overigens niet wegnemen, verwacht Van Woerkom.

De tankstations zullen, net als de Tango-stations van Petroplus en de Tinq-pompen van Shell, onbemand zijn en ook geen extra voorzieningen hebben als een winkel of wasstraat. Wel is er cameratoezicht en kunnen klanten bij problemen via een intercomsysteem de meldkamer van de ANWB om assistentie vragen.

Met de actie wordt de ANWB een geduchte concurrent voor de grote oliemaatschappijen, die de komende jaren vijftig stations langs snelwegen moeten inleveren om plaats te maken voor nieuwkomers. Door deze stations te veilen, hoopt de overheid dat de concurrentie langs de weg toeneemt en de benzineprijs daalt. De ANWB deed overigens niet mee met de eerste veiling van pompstations die in december plaatsvond.

Marktleider Shell zegt in een reactie dat het ,,op een vrije markt normaal is dat er nieuwe spelers toetreden''. Shell ziet in de ANWB ,,een concurrent als iedere andere'', aldus de woordvoerder.

vraaggesprek: pagina 13