ABP vreest invloed van politici

Pensioengigant ABP, het op een na grootste pensioenfonds ter wereld, verwacht minder opbrengsten op zijn mondiale aandelenbeleggingen doordat Europese en Amerikaanse overheden een grotere greep op de economie nemen.

,,De Verenigde Staten neigen bijvoorbeeld naar een soort oorlogseconomie en laten hun begrotingstekorten weer oplopen. Dan moet je rekening houden met meer inflatie en dat is voor ons geen aantrekkelijk scenario'', zegt topbelegger J. Frijns van ABP, dat 135 miljard euro beleggingen heeft.

Inflatie holt de waarde van vermogens uit, zonder dat beleggers daar veel tegen kunnen doen. In Europa kraakt het stabiliteitspact, dat de EU-landen aan beperkte begrotingstekorten bindt.

ABP verwacht dat de rol van de overheid in de economie weer zal groeien na jarenlange politieke voorrang voor meer marktwerking. De ,,onvrede over de kwaliteit van de publieke dienstverlening'' in een aantal landen zal beleggers de komende jaren parten spelen, stelt het fonds.

ABP, pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, meldde vanochtend bijna 10 miljard euro beleggingsverliezen over 2002. Dat komt overeen met minus 7,2 procent rendement. ABP heeft nog net genoeg vermogen tegenover de pensioenverplichtingen. Het surplus is verschrompeld van 22 procent naar 3 procent.

ABP publiceerde vanochtend, evenals pensioenfonds PGGM (sectoren zorg en welzijn), voor het eerst een kwartaalbericht met actuele rendementen. PGGM (45 miljard euro beleggingen) verloor 3,5 miljard euro.

STAATSSCHULD: pagina 15

BEURSKRACH: pagina 16

    • Menno Tamminga