Welke partij kijkt bij wie af

,,Thom heeft veel in mijn mars'', grapte demissionair staatssecretaris Joop Wijn (Economische Zaken, CDA) gisterochtend tijdens de dagelijkse ontmoeting van zijn partij met de pers. Wijn had de ,,nieuwe prioriteit'' van het CDA net gelanceerd. Die behelst: de economie. En om de economie op langere termijn te stimuleren dient Nederland fors aandacht te besteden aan kennis en innovatie, en het bedrijfsleven aan research and development (R&D).

Nu is dit thema dé speerpunt van de campagne van D66, vandaar de vraag of Wijn leentje-buur had gespeeld bij de Democraten. Nee, zei Wijn dus, De Graaf had eerder bij hem afgekeken dan omgekeerd.

Het geval wil dat ook PvdA-leider Wouter Bos maandag in een toespraak hamerde op: innovatie als brandstof voor de economie. En weer waren er opmerkelijke overeenkomsten met D66. De Graaf schreef bijvoorbeeld in december op de opiniepagina van deze krant: ,,Nu is een nieuw akkoord nodig (tussen overheid en sociale partners, red.) over innovatie.'' Bos zegt deze week: ,,Een innovatie-akkoord moet onderdeel zijn van een Nieuw Sociaal Akkoord.''

De Graaf verwees naar het Nokia-wonder in Finland: ,,We kunnen kijken naar Finland.''

Ook Bos belandt in het Hoge Noorden: ,,Ik heb al eerder op de ontwikkelingen in Finland gewezen.''

En dat gaat zo door over de belang van R&D, de positie van het VMBO enzovoorts. Het valt moeilijk uit te maken, wie wat van wie geleend heeft. Feit is dat alleen de Democraten het meeste geld uittrekken voor investeringen in Onderwijs: 2,5 miljard euro.