Turks-Cyprioten demonstreren voor hereniging

Ongeveer 55.000 Turks-Cyprioten, bijna een kwart van de bevolking, hebben gisteren tijdens een vredesdemonstratie in Nicosia geëist dat er snel een einde komt aan de 28 jaar oude verdeling van hun eiland in een Turkse en een Griekse zone. Velen eisten dat de Turks-Cyprische leider Rauf Denktas instemt met een nieuw VN-plan danwel opstapt. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten drongen er gisteren bij Denktas op aan gehoor te geven aan de vredeswens van zijn bevolking. Maar de 78-jarige Turks-Cyprische leider zelf zei later dat de tijdslimiet van 28 februari die aan het VN-plan is verbonden hem te weinig tijd geeft om tot een regeling met de Grieks-Cyprioten te komen. Hoewel de nieuwe Turkse regering afstand lijkt te nemen van Denktas, heeft de machtige Turkse legerleiding vorige week juist haar steun voor hem uitgesproken.