Troepen in Kabul extra beveiligd

Nederland neemt een aantal extra maatregelen om de eigen troepen die deelnemen aan de vredesmacht ISAF in Afghanistan te beschermen. Defensie benadrukt echter dat deze maatregelen niet zijn ingegeven door grotere gevaren voor de Nederlandse troepen bij een eventuele Amerikaanse aanval op Irak.

Gisteren waarschuwde de Duitse generaal Norbert van Heyst, die de operatie in Kabul gaat leiden, nog dat een oorlog in Irak de veiligheid van de internationale vredesmacht ISAF in Kabul in gevaar kan brengen. Tegen het Duitse persbureau DPA zei de commandant van het Duits/Nederlandse legerkorps uit Münster dat een Amerikaanse aanval op Irak ,,zeker uitwerkingen kan hebben op de veiligheid in een islamitisch land als Afghanistan'.

Van Heyst bevestigde met zijn uitlatingen de vrees van de scheidende Turkse commandant Himli Akin Zorlu, die vorige week zei te verwachten dat een aanval op Irak tot een hoger risico zou leiden voor de Westerse troepen binnen ISAF.

Duitsland en Nederland nemen medio februari de leiding over van de Turken over de VN-vredesmacht in de Afghaanse hoofdstad. De Nederlandse bijdrage aan ISAF wordt hierdoor uitgebreid van 240 naar 640 militairen. Duitsland en Nederland leveren straks samen meer dan de helft van de sterkte van de vredesmacht van zo'n 5.000 man. De uitbreiding betreft voornamelijk stafpersoneel van het eerste Duits/Nederlandse legerkorps in Münster, dat de kern van de ISAF-staf zal gaan vormen.

Deze week besloot het Nederlandse ministerie van Defensie ook nog een aantal extra maatregelen te nemen om de bescherming van de eenheden te garanderen. Zo wordt het aantal Nederlandse commando's in Kabul uitgebreid van 30 naar 45. [Vervolg ISAF: pagina 3]

ISAF

'Nederlandse militairen moeten nog alerter zijn'

[Vervolg van pagina 1] Verder krijgt de staf van ISAF de beschikking over een `quick reaction force' van veertig infanteristen van de Luchtmobiele Brigade, die kunnen ingrijpen bij incidenten. Nederland stuurt ook twee mortieropsporingsradars mee, waarmee kan worden bepaald vanaf welke positie door een eventuele vijand wordt geschoten.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie is er geen aanleiding om aan te nemen dat de Afghaanse bevolking zich ,,grootschalig tegen de ISAF-militairen zal keren' bij het uitbreken van een oorlog in Irak. Wel dienen de militairen dan ,,nog alerter' te zijn op eventuele individuele terroristische aanslagen op ISAF-militairen.

De laatste maanden hebben zich regelmatig incidenten voorgedaan in de Afghaanse hoofdstad. Zo werden er verschillende malen raketten afgeschoten op het ISAF-kampement. Twee weken geleden mislukte een aanslag met een handgranaat voor de poort van de Duits/Nederlandse basis.

Volgens de aanstaande commandant Van Heyst kan de veiligheidssituatie aanleiding geven om de opdracht van de vredesmacht ,,stapsgewijs terug te brengen'. Zo zouden de nachtelijke patrouilles van de ISAF-militairen in Kabul tijdelijk kunnen worden opgeschort, aldus de Duitse generaal. De generaal hield er tegenover een Duits persbureau nadrukkelijk rekening mee dat als ,,laatste maatregel' de vredesmacht eventueel zal moeten worden geëvacueerd. ,,De ultima ratio luidt: wij moeten hier weg', aldus Van Heyst.

De veiligheid van de Nederlandse troepen is vanochtend besproken tijdens een reguliere bespreking tussen de militaire vakbonden en chef-defensiestaf L. Kroon. Eerder nog had AFMP-voorzitter T. Heerts laten weten bezorgd te zijn over een wat lauwe Nederlandse reactie op de waarschuwing van de Turkse ISAF-commandant. Inmiddels is hij meer tevreden. ,,Uit het gesprek is mij duidelijk geworden dat de Defensieleiding zich goed bewust is van het hoge risico dat Nederlandse militairen in Afghanistan lopen. Als er nog extra middelen nodig zijn, zullen die er ook komen. Maar het belangrijkste is dat er harde afspraken zijn met de Amerikanen over een eventuele evacuatie.' Ook J. Debie, voorzitter van de militaire bond VBM/NOV, is gerustgesteld na het gesprek met Kroon. ,,Er zijn voldoende maatregelen genomen om de zaak in te dammen, mocht het uit de hand lopen, daar.'

    • Steven Derix