Televisie en Radio Voorkeur

VERKIEZINGEN

Twee vandaag. Onder meer de uitslag van de nieuwste NIPO-peiling en hoe de kiezer reageert op het uitblijven van een PvdA-kandidaat voor de post van minister-president. Ned.2, 17.30-18.45u.

Netwerk. Jan Marijnissen (SP) wordt onvoorbereid geconfronteerd met mensen en situaties. Verder aandacht voor de zaak-Dutroux en een gesprek Paul Marchal, de vader van de vermoorde An. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nederland kiest. Debat tussen Wouter Bos (PvdA) en Gerrit Zalm (VVD) over de actuele politiek. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. Rechtstreeks gesprek met Jan Marijnissen (SP) en Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur van het NOS-journaal en goede bekende van wijlen Pim Fortuyn. RTL4, 22.30-23.30u.

Voor je kiezen. Slotuitzending, vanavond met Femke Halsema (GroenLinks) die ondervraagd wordt door onder anderen Hummie van de Tonnekreek, oud-hoofdredacteur van het roddelblad Weekend. Ned.1, 22.50-23.27u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Eva Besnyö. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.33-21.30u.

Bewogen leven. Over de waarheid en leugens uit het boek Brokstukken van de schrijver Binjamin Wilkomirski over zijn leven als kind in Auschwitz. Het boek gold vrijwel onmiddellijk als een klassiek werk over de holocaust. De joodse schrijver Daniel Ganzfield twijfelt vanaf het begin aan de toon van deze getuigenis. En als hij de feiten probeert na te trekken, blijkt snel dat het boek één gigantische vervalsing is. Afl.: Het kind uit het dodenkamp. Canvas, 22.45-23.45u.

Lang leve... de begrafenisondernemer. Portret van begrafenisondernemers die met hart en ziel de overledene én de achterblijvende familie begeleiden in zware tijden. Tijdens de opleiding voor uitvaartverzorger bezoeken de cursisten een kistenfabriek. Ned.3, 23.15-24.00u.

Cold war submarine adventures. Over de geschiedenis van de sovjet-onderzeeboot K-19 die gekenmerkt wordt door rampen. In 1961 vond een nucleaire catastrofe plaats die acht mensen het leven kostte en in 1972 vonden nog eens dertig mensen de dood. Ned.1, 23.27-0.22u.

VPRO's import: War takes. Colombiaans-Engelse documentaire over het dagelijkse leven in Colombia van Patricia Castaño en Adelaida Trujillo. De laatste is televisieproducente en erkent dat haar land vooral bekendstaat om het excessieve politieke geweld en de drugshandel. Zijzelf, vrienden en familie leveren commentaar op politieke gebeurtenissen. Ned.3, 0.00-1.18u.

AMUSEMENT

De nationale IQ-test. Bekende Nederlanders en vijftig mannen en vrouwen uit de groepen doven, carnavallers, politici, lijfwachten en geestelijken worden met in totaal 65 vragen getest op intelligentie, visueel redeneren en geheugen. Ned.2, 20.28-22.45u.

FILM

. Todo sobre mi madre/All about My Mother (Pedro Almodóvar, 1999, Spanje/Frankrijk). Internationaal, o.a. met een Oscar geprezen melodrama van Almodóvar schetst met gevoel voor camp de details van de wereld van travestieten, transseksuelen, actrices en hoeren in Barcelona. Idioot plot hangt van de onwaarschijnlijkheden en melodramatische clichés aan elkaar. Canvas, 21.00-22.45u.

Wild about Harry (Declan Lowney, 2000, Engeland/Ierland). Lichtgewicht komedie waarin vervelende tv-presentator (Brendan Gleeson) na een zinloze klap op zijn hoofd zijn geheugen en nare eigenschappen kwijt is. Tot genoegen van zoon en vrouw. BBC2, 22.00-23.30u.

The Ladies' Man (Jerry Lewis, 1961, VS). Gemiddelde Lewis-komedie met de grapjas als onhandige klusjesman in een door Helen Traubel bestierd Hollywoods pension voor beginnende actrices. Morgen, SBS6, 13.30-15.15u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Juryvoorzitter Henkjan Smits vertelt over de populariteit van het televisieprogramma Idols waarin jongens en meisjes met hun zangstem willen doorbreken. Smits stond aan het begin van het succes van popgroep Kane. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van café-eigenaar Jefta de Heer in Kerkdriel een gesprek met columnist en presentator Pieter Hilhorst over zijn theaterstuk Stemvee. In het tweede uur praat sinoloog Mark Leenhouts over het boek Woordenboek van Maqiao, een roman over een fictief dorpje in Zuid-China tijdens de culturele revolutie. Tot slot een muzikaal portret van The Mountain Goats. 747AM, 22.02-24.00u.