Sneeuwzekerheid

In het artikel `Oostenrijk skiet steeds later' wordt gesuggereerd dat het erg meevalt met de gevolgen van sneeuwkanonnen voor het milieu (NRC Handelsblad, 6 januari).

Ik bestrijd dit. Voor sneeuwkanonnen worden hellingen verbouwd en wordt de natuurlijke waterhuishouding aangepast omdat voor de productie van kunstsneeuw veel water nodig is. De gevolgen van deze verbouwingen zijn na het smelten van de sneeuw in de zomer zichtbaar. Voor veel organismen verdwijnt hun natuurlijke ecosysteem. Jaarlijks investeren de skigebieden in de Alpen miljoenen euro's in de uitbreiding van kunstmatig besneeuwde pistes. Dit is een trieste ontwikkeling als je bedenkt dat bij de verwachte klimaatverandering de sneeuwzekerheid van skigebieden drastisch zal verminderen. En bij hoge temperaturen werken ook sneeuwkanonnen niet meer. In 2050 is 50 procent van de skigebieden in Oostenrijk afgeschreven, aldus een voorspelling van de Universiteit Graz. Dat betekent dat de bergen achterblijven met de schade. En waarom? Alleen omdat de wintertoeristen, onder wie bijna 1,5 miljoen Nederlanders niet de fantasie hebben zich aan te passen wanneer er in de winter geen sneeuw ligt.

    • Joop Spijker
    • Voorz. Nederlandse Milieugroep Alpen