Schalken is uitgeschakeld na vijf-setter

Sjeng Schalken is vandaag uitgeschakeld in de tweede ronde van de Open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne. De 26-jarige Nederlander verloor in een marathonpartij over vijf sets van de Kroaat Mario Ancic: 6-3, 1-6, 6-7, 6-4 en 6-4.

Niet Schalken maar Ancic, de nummer 88 van de wereld, vervolgt daardoor het toernooi overmorgen met een duel tegen debutant Peter Luczak na diens zege op de Italiaanse veteraan Renzo Furlan: 7-6, 4-6, 6-0 en 6-2. De 23-jarige Australiër bezet de 178ste plaats op de wereldranglijst en kreeg van de organisatie een wildcard.

Schalken is in Melbourne de nummer zestien van de plaatsingslijst, maar maakte die status vandaag geen moment waar. Wat op basis van zijn staat van dienst een routineklus had moeten zijn, ontaardde voor de nummer twintig van de wereld in een regelrechte martelgang die uiteindelijk vier uur en negen minuten in beslag nam. Verbitterd verliet Schalken om half elf plaatselijke tijd baan zes, in de wetenschap dat hij ook bij zijn achtste poging op de Australian Open weer niet voorbij de tweede ronde was gekomen.

Dat had hij grotendeels aan zichzelf te wijten. Schalken speelde afwachtend, leek bevangen door de spanning en weigerde categorisch om naar het net te gaan. Zijn slagen misten bovendien scherpte en venijn. Zodoende gaf hij de pas 18-jarige Ancic, die in de slotfase werd geplaagd door krampaanvallen en maar liefst 91 onnodige fouten produceerde, de kans om overeind te blijven en de zege uiteindelijk naar zich toe te trekken. Huilend van de pijn bejubelde de pupil van de Nederlandse trainer Sven Groeneveld het winnende punt.

Vooral de derde set was een tenenkrommende vertoning, waarin Schalken een 5-2 voorsprong uit handen gaf en in de elfde game, op de service van Ancic, liefst vijf breekpunten onbenut liet. Uiteindelijk moest de tiebreak een beslissing brengen. Ook die verliep allesbehalve vlekkeloos. Pas op het vierde setpoint sloeg Schalken toe: 12-10.

Carlos Moya, de nummer vijf van de plaatsingslijst, verslikte zich vandaag in Mardy Fish: 3-6, 7-6, 6-4, 4-6 en 6-2. Daarmee herhaalde de geschiedenis zich, want vorige week, bij het voorbereidingstoernooi in Sydney, was de 21-jarige Amerikaan ook al te sterk voor de Spanjaard, die zes jaar geleden in de finale van de Australian Open stond.

Eerder op de dag maakte Justine Hénin-Hardenne, de Belgische nummer zes van de plaatsingslijst, in een parodie op een wedstrijd korte metten met Anna Koernikova: 6-0 en 6-1. Wekte de 21-jarige Russin maandag tegen de Slowaakse Henrieta Nagyova nog de indruk op de weg terug te zijn, twee dagen later ontpopte de modepop uit Moskou zich andermaal als een tennisster met grote beperkingen. In haar duel uit de twee ronde tegen Hénin worstelde Koernikova opzichtig met haar service.