`President van Europa voor 5 jaar'

De drie grote partijen in de verkiezingsstrijd reageren verschillend op het Franse-Duitse voorstel over herziening van het voorzitterschap van de Europese Unie.

VVD-lijsttrekker Zalm is zowel tegen de door het Europarlement gekozen voorzitter van de Europese Commissie, als tegen de aanstelling van een vaste president voor de Europese Unie. ,,In beide gevallen leidt dat tot Frans-Duits-Engels vooroverleg waarbij alles tussen de grote landen wordt geregeld, en dat is niet in het belang van kleine en middelgrote landen zoals Nederland'', aldus Zalm. PvdA-lijsttrekker Bos daarentegen noemt het Frans-Duitse voorstel ,,interessant'', met name omdat de door Nederland lang gekoesterde wens van een door het Europarlement gekozen commissievoorzitter wordt ingewilligd.

Het CDA reageert voorzichtig: ,,We moeten even afwachten wat de Frans-Duitse plannen nu precies zijn'', aldus fractieleider Verhagen. In ieder geval keurt het CDA het opgeven van het roulerend EU-voorzitterschap af. VVD-staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) zegt de definitieve formulering van het Frans-Duitse voorstel, volgende week op een Frans-Duitse top, te willen afwachten.

Zalms opstelling wijkt ook af van het onlangs mede door Nederland opgestelde `Benelux-memorandum', waarin juist voor een gekozen Commissievoorzitter wordt gepleit. Volgens VVD-Europawoordvoerder Van Aartsen hebben Frankrijk en Duitsland een ,,triest machtsspel'' ingezet met hun voorstel, en moet Nederland zich verzetten tegen dit ,,dictaat van de grote landen''.