President Bush: de tijd voor Saddam Hussein raakt op

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren gezegd dat ,,de tijd opraakt voor Saddam Hussein'' om vrijwillig te ontwapenen. ,,Ik ben [Iraks] spelletjes en bedrog spuugzat'', zei Bush. ,,Ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat hij ontwapend heeft. Hij moet ontwapenen'', zei Bush.

,,De Verenigde Naties hebben met één stem gesproken. Hij heeft elf jaar de tijd gekregen om te ontwapenen, en wij hebben hem een laatste kans gegeven'', zei Bush over Saddam. De president gaf evenwel geen deadline. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat 27 januari, als de wapeninspecteurs rapporteren aan de VN-Veiligheidsraad, ,,niet het einde van het inspectieproces'' is, maar ,,het is een zeer belangrijke datum''.

In de internationale gemeenschap bestaat onduidelijkheid over het tijdschema dat de VS volgen: terwijl de Amerikaanse militaire opbouw doorgaat, hint de regering op meer tijd voor de inspecteurs. Maandag zei de woordvoerder van Bush dat de president ,,geen exact tijdschema'' voor oorlog heeft.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei gisteren dat de wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen om hun werk te doen. Hij zei ,,optimistisch en hoopvol'' te zijn dat de huidige druk op Saddam Hussein zonder oorlog zal leiden tot Iraks ontwapening. Hij wilde niet ingaan op wat er moet gebeuren als Irak niet meewerkt, anders dan dat de Veiligheidsraad dan ,,zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de noodzakelijke actie moet ondernemen''. ,,Ik geloof niet dat we al in die fase zijn'', aldus Annan. ,,Ik wil echt niet over oorlog praten, noch praat de raad over oorlog. De inspecteurs komen net op stoom.'' Annan koos gisteren ook de zijde van een koor van Europese leiders, dat roept om een tweede VN-resolutie als Irak niet meewerkt.

Chef-wapeninspecteur Hans Blix herhaalde gisteren dat zijn inspecteurs gestuit zijn op verdacht wapenmateriaal dat Irak heeft binnengesmokkeld, in strijd met VN-resoluties. Maar hij zei ook dat nog niet duidelijk is of dit materiaal direct verband houdt met massavernietigingswapens. Blix meldde vorige week al aan de VN-Veiligheidsraad dat Irak een groot aantal raketmotoren en grondstoffen voor de productie van vaste raketbrandstof illegaal had geïmporteerd. Blix bezoekt de komende dagen Brussel, Londen en Parijs voordat hij in het weekeinde naar Irak reist. Blix legt de regering in Bagdad de talrijke lacunes voor die volgens hem in Iraks eigen wapenaangifte zitten.