Politiek? Allemaal gelul!

Het was weer even als vanouds: camerawagens op de stoep voor het stadhuis en daarbinnen een zaal vol boze mensen die politiek geouwehoer vinden. Rotterdam, kortom, waar VVD-coryfee Hans Wiegel namens de Pim Fortuyn Foundation de eerste van een reeks debatten voorzat die moeten leiden tot de jaarlijkse uitreiking van een zilveren zeepkist.

,,Waar anders dan in deze stad'', moest dit eerste debat volgens Hans Wiegel plaatsvinden. Hier immers was de politicus opgestaan ,,die de kloof wilde overbruggen tussen samenleving en politiek''. De Pim Fortuyn Foundation wil diens herinnering levend houden door jong debattalent te belonen ,,dat de politiek een kritische spiegel voorhoudt''.

Maar aan de locatie voor het eerste debat zat dus ook meteen een nadeel vast: van de aanstormende politici op het podium werden die van PvdA en SP, `links' dus, bij zo ongeveer elke uitspraak onthaald op boegeroep.

Een inbreker alle hoeken van de kamer laten zien druist in tegen de regels van de rechtsstaat? Gelul! Ze zouden het zwijgrecht moeten afschaffen! De straffen verdubbelen! En dan die eeuwige belasting! Dwangarbeid voor de staat is het! Trouwens, wat doen deze jonge politici hier eigenlijk? Die zitten alleen maar wat te oefenen. Er gaat natuurlijk weer niks veranderen.

Hans Wiegel hoefde de avond niet uit te zitten. Hij was ook te gast bij Nederland kiest, waar hij in debat ging met ,,mijn oude vriend'' Jan Pronk. Dezelfde Jan Pronk die in Rotterdam een uur daarvoor nog onder luid gelach door het publiek was weggezet als een van die linkse ministers die ook nog eens te veel dronken.