Palestijnen beloven Blair weer hervormingen

Het had een topconferentie moeten worden, het werd een conference call. Israël verbood Palestijnse ministers naar Londen te reizen voor de internationale vergadering die de Britse premier Tony Blair eind vorig jaar had uitgeschreven om te praten over hervormingen van het Palestijnse zelfbestuur. Daarom moesten de deelnemers zich gistermiddag behelpen met een telefoon- en videoverbinding tussen Downing Street en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De voorbereidingen van een oorlog tegen Irak moeten volgens Blair hand in hand gaan met het zoeken naar een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Behalve als een zelfstandige ramp ziet hij dat conflict ook als voedingsbodem voor het internationale terrorisme en anti-Westerse sentimenten in de wijdere Arabische wereld. Met de conferentie wilde Blair het Midden-Oosten tonen dat het in elk geval door Europa serieus wordt genomen.

Het Israëlische uitreisverbod – een represaille voor een Palestijnse zelfmoordaanslag – heeft de betrekkingen tussen Londen en Jeruzalem sterk bekoeld. Maar de Britse regering en kringen rond de Europese chef-diplomaat Javier Solana zijn vooral gegriefd door wat ze beschouwen als desinteresse van Washington, Jeruzalems belangrijkste bondgenoot, waardoor de Palestijnse staat niet volgens de afspraken kan worden opgetuigd. Dat de conferentie toch doorging – overigens in aanwezigheid van de hoogste Amerikaanse diplomaat voor het Midden-Oosten, William Burns – was daarom van een groter, symbolisch belang dan de bescheiden resultaten.

De Palestijnse delegatie, waaronder de ministers Hani al-Hassan (Binnenlandse Zaken), Salam Fayyad (Financiën) en Yasser Abed Rabbo (Informatie), veroordeelde opnieuw zelfmoordaanslagen en beloofde hervormingen die een Palestijnse staat dichterbij kunnen brengen. Binnen twee weken komt er een nieuwe ontwerp-grondwet, beloofden ze, met een cruciaal voorstel voor een gekozen premier. Dat is nodig om de macht van de Palestijnse leider Yasser Arafat te beperken, die volgens sommige westerse landen, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, dient te vertrekken omdat hij een obstakel voor vrede is.

Afif Safieh, de Palestijnse `ambassadeur' in Londen, noemde de – al vaker – aangekondigde hervormingen na afloop in gesprek met journalisten ,,in het belang van het Palestijnse zelfbestuur''. Maar hij zei dat hervormingen niet het zicht moeten benomen op de ,,misstanden'' in de bezette gebieden, waaraan hij Israël schuldig verklaarde.