Omgevallen vlaggetje beëindigt Dakar-droom

Een omgewaaid of omvergereden vlaggetje, meer is er niet nodig om een Dakar-droom in duigen te laten vallen. Op een verraderlijke zandduin in Egypte miste de Nederlandse truckchauffeur Gerard de Rooy gisteren in de twaalfde etappe van de woestijnrally een waarschuwingsteken van de organisatie. De leider in het algemeen klassement maakte met zijn negen ton zware truck een enorme sprong en landde op de voorbumper in het zand. Door de klap brak de cockpit van de wagen en raakten motor en chassis onherstelbaar beschadigd.

De Rooy en zijn twee bemanningsleden hielden aan het ongeval slechts een paar schrammen over. Maar navigator Tom Colsoul stond direct na het ongeval te trillen op zijn benen: ,,Ik dank de mensen die de rolkooi hebben gemaakt op mijn blote knieën, we hebben de hele rally nauwelijks risico's genomen en dan nu dit.''

De pas 22-jarige Gerard de Rooy, die bezig was aan zijn eerste rally als chauffeur, mopperde over de omgewaaide vlag. ,,Als we het duin vijf meter meer naar rechts hadden genomen, was er niets aan de hand geweest. Alles is goed, maar de droom is over.''

Dat zag ook vader Jan de Rooy, die even later langskwam. Zijn zoon stuurde hem door om de proef af te maken. De Rooy finishte als tweede in de etappe, achter de Rus Vladimir Tchaguine die het klassement nu leidt.

De Rooy senior staat derde op 2,5 uur achterstand. Illusies over een eindzege heeft de drievoudig Dakar-winnaar niet. ,,Laten wij de rally nu maar gewoon uitrijden. Risico's nemen hoeft nu even niet, ik ga door zoals ik tot nu toe gereden heb'', sprak de vader 's avonds laat bij aankomst in het bivak in Siwa.

De transportondernemer was na de finish meteen teruggekeerd naar de plek van het ongeval. De Rooy senior wilde de gehavende truck van zijn zoon onder geen beding in de woestijn achterlaten. Met behulp van servicewagens van de organisatie probeert de familie de gehavende truck te repareren en terug te krijgen.

Bij de motoren won de Italiaan Giovanni Sala de etappe, voor de Noor Pal Ullevalseter. Eric Verhoef was opnieuw beste Nederlander op de twintigste plaats. In het klassement blijft de Fransman Richard Sainct leiden, 10.48 voor op zijn landgenoot Cyril Despres. Verhoef is achttiende.

Bij de auto's vergrootte Stephane Peterhansel zijn voorsprong. De Fransman won in zijn Mitsubishi alweer een etappe en staat in het klassement bijna 25 minuten voor op de Japanner Hiroshi Masuoka.