OM niet, VS wél ingelicht over uitzetting van Krekar

Minister Donner (Justitie, CDA) heeft afgelopen maandag de Verenigde Staten geïnformeerd over de plotselinge uitzetting naar Noorwegen van de Iraakse Koerd mullah Krekar. Het openbaar ministerie (OM), dat nog een uitleveringsprocedure van Krekar aan Jordanië had lopen, was niet ingelicht over de uitzetting, die oorspronkelijk geheim had moeten blijven.

Donner bevestigde gisteren in het NOS Journaal dat hij de Amerikanen over de uitzetting van Krekar op de hoogte heeft gebracht ,,omdat die belangstelling hebben voor de zaak''. Wat precies de rol van de VS is, blijft onduidelijk. De Iraakse Koerd mullah Krekar, leider van de radicaal islamitische Ansar al-Islam organisatie, werd in september op doorreis op Schiphol aangehouden. Ook toen had Donner hierover overleg met zijn ambtgenoot Ashcroft.

De Verenigde Staten zeggen dat Krekar banden heeft met Al-Qaeda en mogelijk met de Iraakse president Saddam Hussein. Toch heeft Washington officieel laten weten dat Krekar niet wordt verdacht in de VS. Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft de Kamer reeds in oktober laten weten dat de aanhouding van Krekar ,,geen aanwijzingen'' heeft opgeleverd voor banden tussen hem, Al-Qaeda of Saddam Hussein.

Het ministerie van Justitie is er maandag ten onrechte van uitgegaan dat de Krekar in Noorwegen zou worden gearresteerd. ,,Miscommunicatie tussen de Noorse en Nederlandse autoriteiten'' zou daar volgens een woordvoerder van het departement de oorzaak van zijn. De oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks willen opheldering van minister Donner over deze gang van zaken. Tweede-Kamerleden van deze partijen typeren de aanpak als ,,bizar en onbegrijpelijk''.

Krekar zat vier maanden in Nederland vast. Jordanië vroeg om zijn uitlevering wegens heroïnehandel. Omdat Amman geen antwoord gaf op Nederlandse vragen over het uitleveringsverzoek, zette Justitie Krekar uit naar Noorwegen, waar hij een vluchtelingenstatus heeft. Het ministerie van Justitie stelde afgelopen maandagavond in een verklaring dat Noorwegen ,,de meeste aanknopingspunten'' zou hebben voor vervolging. Ook zouden de Noorse autoriteiten Nederland ,,hebben verzekerd dat Krekar in hechtenis zal worden genomen''.

Dat laatste bleek onjuist. De Noorse justitie heeft weliswaar een onderzoek lopen naar mogelijke betrokkenheid van Krekar bij een terroristische organisatie, maar arresteerde hem niet. Wel zei een politiewoordvoerder in Oslo gisteren dat Krekar voor verhoor zal worden opgeroepen. Minister Donner zei vandaag dat de Irakees weliswaar niet meteen is gevangengenomen, maar dat de Noren wel bezig zijn hem te vervolgen. De mullah zelf ontkende alle betrokkenheid bij Al-Qaeda of president Saddam Hussein.

Noorwegen onderzoekt ook of Krekar misbruik heeft gemaakt van zijn vluchtelingenpaspoort door meerdere malen naar Koerdisch Irak te reizen. Dat zou kunnen betekenen dat hem zijn asielstatus wordt afgenomen. Zijn Noorse advocaat zei alle vertrouwen te hebben in ,,de Noorse rechtsstaat die de mensenrechten eerbiedigt''.