Microsoft is regeringen ter wille

Microsoft heeft besloten om regeringen en instellingen inzicht te geven in de geheime softwarecode die de basis vormt van Windows, het besturingssysteem voor pc's dat door vrijwel iedereen wordt gebruikt.

Het vanochtend gelanceerde Government Security Program is onderdeel van een offensief van de Amerikaanse softwareproducent om te voorkomen dat overheden overstappen op niet-afgeschermde systemen van concurrenten van Microsoft zoals Linux. Deelnemers krijgen inzage in de `broncode' van Windows en mogen tot op zekere hoogte veranderingen doorvoeren die in het belang zijn van de nationale veiligheid.

Rusland en de NAVO hebben zich al aangemeld. Cuba en Irak zijn uitgesloten van het programma, wegens de Amerikaanse embargo's tegen die landen, aldus Microsoft-bestuurder Craig Mundie in een verklaring. Deelname hangt af van de mate waarin intellectueel eigendom in een land is beschermd. Volgens Microsoft voldoen 60 landen aan dit criterium.

Windows draait op meer dan 95 procent van alle pc's. Dat maakt veel overheidsinstellingen technologisch afhankelijk van één bedrijf. Inmiddels wordt in 20 landen, waaronder China en Duitsland, het gebruik van `open software' actief aangemoedigd. Ook de Nederlandse overheid zou het gebruik van Linux willen stimuleren.

Het is voor het eerst dat Microsoft op deze schaal inzage geeft in de broncode van Windows. Deelnemers aan het programma kunnen via het internet 97 procent van de code inzien en testen. Wie de overige 3 procent – het gevoeligste deel – wil zien, moet afreizen naar naar het hoofdkantoor van Microsoft, in Redmond, vlakbij Seattle.

Met het programma hoopt Microsoft ook het hardnekkige gerucht te ontzenuwen dat er een `achterdeur' in Windows zit, die Amerikaanse geheime diensten in staat stelt om te spioneren in de systemen van andere naties.