Leger Chávez ontwapent politiemacht

Het Venezolaanse leger heeft de politie van de hoofdstad Caracas gisteren ontwapend. Volgens burgemeester Peña kunnen agenten nu niet langer banken, metrostations of ambassades bewaken.

De politie zou evenmin kunnen worden ingezet bij de vrijwel dagelijkse demonstraties tussen voor- en tegenstanders van president Hugo Chávez. Venezuela is al meer dan veertig dagen in de greep van massale stakingen. De oppositie, onder wie vakbondsleider en rebellerende militairen, eist het aftreden van president Chávez. Ze beschuldigt de president van economisch wanbeleid en alleenheerschappij.

Chávez beschuldigde de politie er vorige week van aanhangers van zijn bewind, de zogenoemde Chavistas, tijdens demonstraties aan te vallen. Daarbij zouden doden zijn gevallen. In november liet de president het leger om dezelfde reden politiebureaus bezetten. ,,De politie is vervallen tot anarchisme'', aldus hij toen. De strijdkrachten hielden tot enkele dagen geleden alle activiteiten op politieposten in de gaten. Dat toezicht werd beëindigd en de actie van gisteren kwam dan ook als een verrassing. Peña, tegenstander van president Chávez, noemde de ontwapening een ,,dictatoriale, willekeurige en illegale daad''.

Aan het conflict tussen voor- en tegenstanders van Chávez, dat nu al maanden duurt, lijkt nog geen einde te komen. Gisteren moest een vliegtuig op weg naar de Dominicaanse Republiek terugkeren naar Caracas omdat de inzittenden onderling ruzie kregen. Enkele passagiers vielen de Venezolaanse ambassadeur in de Dominicaanse Republiek, een medestander van Chávez, met dienbladen aan. De piloot weigerde de vechtende menigte verder te vervoeren.

De internationale gemeenschap voert onderwijl de druk om een oplossing te vinden op. De zogenoemde `Groep van Vrienden' – Brazilië, Chili, Mexico en de VS – zullen zich actief gaan bemoeien met de bemiddeling door de Organisatie van Amerikaanse Staten, die tot dusver tot niets heeft geleid. President Chávez is uitgenodigd om morgen met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, te komen praten. Annan zou ook oppositieleider Carlos Ortega hebben uitgenodigd.

De Venezolaanse economie zou door de staking zeker 4 miljard dollar schade hebben opgelopen, zo zei minister Rafael Ramirez van Energie. Daarbij zijn nog niet de kosten opgeteld van de import van benzine en voedsel uit Brazilié en Colombia.

Voor het eerst in honderd jaar moest Venezuela, de op vier na grootste exporteur van olie ter wereld, brandstof invoeren. Ook een deel van de werknemers van het staatsoliebedrijf staakt.