Kmart: nog eens 37.000 banen weg

Kmart, de bijna-failliete detaillist, gaat als onderdeel van zijn reorganisatie nog eens 326 vestigingen sluiten, zo heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Met de sluitingen zullen 37.000 banen verloren gaan; het grootste massaontslag sinds elektronicagigant Motorola vorig jaar 42.000 banen schrapte.

Kmart hoopt met de nieuwe sluitingen, die volgen op een eerdere reductie van 283 winkels en 22.000 banen vorig jaar, eind april al uit de acute financiële problemen te zijn. Het bedrijf heeft hiertoe bij drie banken een nieuwe lening afgesloten van 2 miljard dollar, die het overbruggingskrediet vervangt. ,,We willen geen dag langer in surseance verkeren dan noodzakelijk is'', aldus topman James Adamson.

Analisten betwisten of deze laatste afslanking van het 103-jaar oude Kmart – het Amerikaanse equivalent van de Hema – voldoende is om de keten, die dan 1.500 filialen zal overhouden met 190.000 werknemers, rendabel te maken. ,,Het is een enorme uitdaging'', aldus detailhandel-consultant Walter Loeb. ,,Volgens mij zijn de winkels er nog niet klaar voor. Het economische klimaat maakt een nieuwe lancering ook niet bepaald gemakkelijk.''

De sluitingen zullen ernstige gevolgen hebben voor Fleming, een Texaanse distributeur van levensmiddelen die Kmart als grootste klant heeft, alsmede de diverse makelaars die met leegstand te maken krijgen en de vele lokale kranten die afhankelijk zijn van supermarktadvertenties. Flemings koers daalde gisteren al met 23 procent naar 5,04 dollar op de New Yorkse effectenbeurs.

De nieuwe plannen maken geen melding van het gebrekkige animo onder de werknemers op de vloer. Die krijgen minimumloon en mogen zich niet bij een vakbond aansluiten. Verdenkingen van malversaties door het topmanagement vlak voor het faillissement werd aangevraagd, 22 januari vorig jaar, hebben de sfeer verder verpest.

,,Target en Wal-Mart maken gehakt van ze'', oordeelde marketingdeskundige Arun Jain, doelend op de concurrentie van deze twee succesvolle grote warenhuizen, die eerder de Ames Department Stores-keten en de Bradlees de kop hebben gekost.