Hoofd Sony Music Mottola treedt af

Tommy Mottola, het hoofd van Sony Music, heeft zijn aftreden bekend gemaakt. De 52-jarige Mottola, die bekend staat als een van de machtigste mannen in de Amerikaanse muziekindustrie, wil zich gaan wijden aan een nieuw bedrijf, dat naar zijn zeggen een blauwdruk moet worden van `de platenmaatschappij van de toekomst'. Dit vooralsnog naamloze project zal hij ondernemen in samenwerking met Sony Music.

Tommy Mottola kwam in 1978 in dienst bij Sony, dat toen nog CBS heette. Hij maakte snel carrière en werd in 1998 hoofd van het bedrijf. Zijn naam verbond hij aan `ontdekkingen' als Celine Dion, en Mariah Carey, die meer dan vijftig miljoen cd's verkocht en met wie hij tussen 1993 en 1997 getrouwd was. Ook op de muziekcarrière van Jennifer Lopez had hij grote invloed: onder Mottola's hoede werd ze behalve als actrice ook beroemd als zangeres. Vorig jaar kwam Mottola op negatieve wijze in het nieuws, toen Michael Jackson een campagne tegen hem begon, omdat Jackson meende dat Mottola zijn laatste cd Invincible te weinig had gepromoot. Volgens Jackson was dat uit `racistische' motieven.

Sony Music zag zijn aandeel in de cd-markt het afgelopen jaar zakken van 15,83 procent in 2001 naar 15,24 procent in 2002. Mottola heeft zich de laatste jaren toegelegd op het combineren van popartiesten met reclame, tegen zeer lucratieve conctracten. Zo heeft hij er voor gezorgd dat Beyonce Knowles, van Destiny's Child, het gezicht werd van Pepsi Cola, en dat Celine Dion zal werken voor auto-fabrikant Chrysler.

Als opvolger van Mottola heeft Sony Music tot veler verrassing Andrew Lack gekozen. Deze Lack heeft geen ervaring in de muziekindustrie. Hij is het hoofd en de `chief operating officer' van het televisienet NBC. Lack geldt als een veteraan in de journalistiek maar heeft nog nooit voor een platenmaatschappij gewerkt. Volgens Sony Music zal hij Sony `aanpassen aan de eisen van deze tijd'.