Heineken geeft strijd Quilmes op

Bierbrouwerij Heineken geeft de juridische strijd tegen zijn Argentijnse partner Quilmes op. Heineken verkoopt binnenkort zijn belang van 15 procent aan meerderheidsaandeelhouder BAC.

Heineken wilde dit belang het liefst uitbouwen, maar in mei vorig jaar werd onverwacht aangekondigd dat de Braziliaanse brouwerij Ambev 36 procent van de aandelen wilde kopen. Daarop spande Heineken een rechtszaak aan voor de Internationale Kamer van Koophandel in Luxemburg, omdat de brouwer van mening was dat Quilmes eerst Heineken hetzelfde aanbod had moeten doen (right of first refusal). Als Heineken dat belang van QIB had kunnen kopen, zou het een meerderheid van 51 procent krijgen.

,,Die rechtszaak had nog heel lang kunnen duren,'' zegt een woordvoerder van Heineken. ,,Nu zijn we uit dat moeras van arbitrage.'' Daarbij komt volgens hem dat Quilmes zich ook op een ander onderdeel niet hield aan de afspraken, zoals de koop van fabrieken in andere Zuid-Amerikaanse landen.

Ook een rol speelt dat Quilmes door de slechte economische situatie in Argentinië geen winst meer maakt en geen dividend uitkeert aan aandeelhouders als Heineken. De verkoop van Quilmes levert Heineken dit jaar een bijzondere bate op van 73 miljoen euro, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Tegelijkertijd heeft Heineken laten weten dat het de helft van de aandelen van IRSA heeft gekocht. IRSA heeft een meerderheidsbelang in de Chileense brouwer CCU. CCU heeft in Chili een marktaandeel van 88 procent en in Argentinië van 12 procent. Bovendien is CCU-bier in Argentinië goedkoper dan het premium Quilmesmerk. Via CCU wil Heineken ook zijn bier distribueren in Uruguay en Paraquay, heeft de woordvoerder laten weten. Heineken neemt het 50-procentbelang over van het Duitse Schörghuber, waarmee Heineken al samenwerkt in Duitsland.

In de deal met CCU heeft Heineken ook een belang van 68,8 procent genomen in Karlovacka Pivovara, met een jaarlijkse productie van 850.000 hectoliter de tweede brouwer van Kroatië. De gesprekken met het beursgenoteerde Karlovacka Pivovara worden binnenkort afgerond.