Franse telecomreus Alcatel stelt cijfers veel te mooi voor

De resultaten van Alcatel over het vierde kwartaal van 2002 zijn redelijk bemoedigend.

De Franse producent van telecomapparatuur boekte een omzet die honderden miljoenen euro's hoger uitviel dan verwacht, met als grootste prestatie een operationele winst van 150 miljoen euro. Volgens Alcatel was de markt voor breedbandapparatuur betrekkelijk veerkrachtig. Niettemin lijkt het erop dat het grootste deel van de kasstroom van Alcatel werd verwezenlijkt door nieuwe bezuinigingen op het werkkapitaal. Dat is niet eeuwig vol te houden.

En dat is nog niet alles. Alcatel heeft de cijfers mooier voorgesteld dan ze zijn. Het benadrukt een omzetgroei van 30 procent van kwartaal op kwartaal, maar dat is grotendeels een seizoensgebonden stijging. Op jaarbasis is de omzet nog steeds een derde lager, waaruit blijkt dat de markt geenszins is gestabiliseerd. Bij de bewering dat de nettoschuld aan het eind van het jaar heeft plaatsgemaakt voor een kasoverschot moet ook een kanttekening worden gemaakt. Alcatel heeft niet gezegd hoeveel geld het nu in kas heeft. Het concern heeft meer dan 600 miljoen euro binnengehaald door een uitgifte van converteerbare obligaties in december, maar de rente van 131 miljoen euro op deze obligaties werd pas op 2 januari van dit jaar betaald.

Bovendien zou Alcatel niet tot deze uitgifte zijn overgegaan als het vertrouwen had in zijn vooruitzichten. Het goede nieuws is echter dat Alcatel, nu het geld in kas heeft, volgend jaar een liquiditeitscrisis zal weten te voorkomen, mits de aandelenkoers dit jaar met niet meer dan zo'n 15 procent zal dalen. Het blijft moeilijk te voorspellen wat de omzet zal zijn.

De recente belangstelling voor de in 2004 vervallende obligaties van Alcatel is begrijpelijk, maar dat geldt niet voor het enthousiasme voor de aandelen.

Stel dat Alcatel in de herstelfase 18 tot 20 maal de bedrijfswaarde ten opzichte van de netto operationele winst na belastingen waard is. Voeg daar de verwachtingen ten aanzien van omzet en schuld aan toe en pas het belastingtarief toe dat Alcatel in het verleden gemiddeld heeft betaald.

Tegen deze achtergrond impliceert de huidige koers van 6,38 euro per aandeel dat Alcatel zijn operationele marge volgend jaar op ongeveer 5 procent zal weten te brengen. Dat moet kunnen lukken als Alcatels zwakkere concurrenten in financiële problemen terechtkomen. Maar als dat niet gebeurt, wordt het lastig.

Alcatel is om in de gaten te houden, maar het is nog te vroeg om nu al groot in te zetten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly