FC Groningen krijgt toch nieuw stadion

FC Groningen krijgt zeer waarschijnlijk toch een nieuw, multifunctioneel voetbalstadion. Het college van B en W wil dat de gemeenteraad hiervoor 15,5 miljoen euro beschikbaar stelt. De laatste maanden was het onzeker of de financiering voor het zogenoemde Euroborg rond zou komen, omdat FC Groningen het aanvankelijk afgesproken bedrag van 12,6 miljoen euro niet kon bijdragen. Het college wil dit gat nu dichten en stelt de raad ook voor om de verhuis- en inrichtingskosten van de club, naar schatting 2,9 miljoen euro, te betalen.

De totale bouwkosten van Euroborg, waar behalve het stadion ook kantoren, een school, casino, hotel, appartementen, winkels en bioscopen zijn voorzien, bedragen 45 miljoen euro. De rest van het bedrag komt beschikbaar uit de verkoop van grond (15,2 miljoen), subsidies (7,9 miljoen) en geld van de bouwers (9,7 miljoen). FC Groningen wordt geen eigenaar van het stadion, maar huurt het voor één miljoen van de NV Euroborg, waarvan gemeente en aannemers de aandeelhouders zijn.

Tevens betaalt de club een half miljoen euro per jaar voor onder meer onderhoud en beheer. Het college wil jaarlijks 273.000 euro beschikbaar stellen voor het onderhoud van de openbare ruimte rond het stadion. Volgens wethouder Paas (sportzaken) zijn met FC Groningen `stevige afspraken' gemaakt over de financiële bijdrage. Zo wil de gemeente de begroting van de club kunnen goedkeuren. De gemeente heeft een extra voorziening op de balans getroffen van 11 miljoen euro als FC Groningen de lening niet terug kan betalen.

De gemeenteraad buigt zich 29 januari over het voorstel. Met de bouw kan dan in de zomer begonnen worden. Het stadion moet in 2005 klaar zijn. In dat jaar vindt in ons land het wereldkampioenschap voetbal voor junioren plaats. Paas opperde gisteren op een persconferentie dat de finale in het Groningse stadion kan plaatsvinden. FC Groningen voetbalt nu nog in het Oosterparkstadion, maar dat is verouderd. Voorzitter J. van der Linde van FC Groningen meent dat de toekomst van de club nu gewaarborgd is. ,,Het geld wat we bijdragen is het maximum dat we kunnen betalen.'' Hij is ervan overtuigd dat zelfs bij een degradatie naar de eerste divisie de club de lasten kan opbrengen. ,,Onze begroting bedraagt negen miljoen euro per jaar. Daarmee zitten we dan in de hogere regionen. We moeten daardoor snel weer kunnen promoveren.'' Het stadion biedt plaats aan 20.000 bezoekers.