Even roeren, klaar!

Alsof World Online nooit eens positief nieuws oplevert. Het voormalige internetbedrijf zag onlangs de resultaten door de aandeelhouders goedgekeurd. De cijfers over 2001 wel te verstaan.

Bij ASML zijn ze morgen al een jaartje verder. Dan komt de producent van chipmachines met de resultaten over het zojuist afgelopen jaar. Amper twee weken na het vuurwerk de jaarcijfers al klaar hebben is goed voor een eerste prijs onder de AEX-fondsen, het keurkorps van de Amsterdamse effectenbeurs.

Geen enkel bedrijf komt ook maar in de buurt van ASML, want uitgever Wolters Kluwer heeft ze pas aan het eind van deze maand op een rijtje; en dan gaat het ook nog om voorlopige cijfers, want de definitieve resultaten worden pas in de derde week van maart bekend. Philips is een keurige tweede. Het elektronicaconcern presenteert medio februari niet alleen de definitieve resultaten, maar ook het jaarverslag.

Een goed teken, zulke snelle resultaten. Het betekent in elk geval dat bedrijven als ASML, Philips en ABN Amro – de snelste bank van Nederland – tijdig kunnen reageren wanneer de resultaten in een bedrijfsonderdeel teruglopen. Het Amerikaanse technologieconcern Cisco beweert zelfs op dagbasis te kunnen zien hoe het financieel vergaat.

De rode lantaarn heeft Fortis in handen. De bank en verzekeraar komt pas op 13 maart met de cijfers over 2002, hoewel het concern eerder deze maand wel inzicht gaf in de globale winst. Wellicht speelt het Belgisch-Nederlandse karakter van Fortis een rol, maar branchegenoot ING – in heel wat meer landen actief is – heeft alle cijfers vier weken eerder paraat. Dat is op dezelfde dag als het (net als Fortis) bi-nationale uitgeefbedrijf Reed Elsevier. Collega-uitgever VNU mag van geluk spreken: dit bedrijf wint het op slechts één dag van Fortis.

Als snelle cijfers slagvaardig management mogelijk maken, betekent dat dan ook dat langzame cijfers slagvaardigheid in de weg staan? Dat het hoofdkantoor per definitie achter de feiten aanholt? Interessante vragen voor de bestuurders van laat rapporterende ondernemingen. Zij zullen zonder twijfel het belang van zorgvuldigheid benadrukken. Alsof de cijfers van de snelle jongens rammelen.

Goed nieuws voor de laatkomers, want het is mogelijk om in korte tijd progressie te boeken. Zo zat KPN twee jaar geleden nog in de achterhoede maar in vergelijking met 2001 komen de cijfers maar liefst drie weken sneller. Toch is voorzichtigheid geboden, want het huidige beleggingsklimaat – Enron, KPNQwest, Worldcom – leent zich er niet voor om nauwgezette accountants op te jagen. De geschiedenis van World Online bewijst dat deadlines niet heilig zijn.

    • Erik van der Walle