Engelse cricketers gaan definitief naar Zimbabwe

Het Engelse cricketteam zal zijn omstreden wedstrijd in en tegen Zimbabwe spelen, ondanks druk van de Britse premier Blair om die te boycotten.

De cricketbond van Engeland en Wales (ECB) heeft dit gisteren besloten tijdens een extra vergadering die werd vertraagd nadat demonstranten de hekken hadden geforceerd om te protesteren tegen de reisplannen. De wedstrijd wordt gespeeld voor het wereldkampioenschap dat in Zimbabwe en Zuid-Afrika wordt gehouden. Zowel Blair als mensenrechtengroepen zeggen dat het doorgaan van de wedstrijd steun betekent voor het bewind van president Mugabe dat onder meer de gewelddadige onteigening van blanke boeren propageert. ECB-directeur Tim Lamb zei echter dat het oneerlijk was politieke besluiten te verwachten van een bond die op commerciële basis opereert. Hij zei dat de bond ,,volledig beseft'' wat er in Zimbabwe gebeurt en dat de bond het regime van Mugabe ,,niet goedkeurt of steunt'', maar dat wegblijven geen enkel verschil zou maken. Hij wees er ook op dat de regering-Blair geen andere sancties tegen Zimbabwe heeft afgekondigd. De ECB vreest een schadeclaim van een miljoen pond (1,6 miljoen euro) van de internationale cricketbond als het Engelse team in Zimbabwe ontbreekt. Het Nederlandse cricketelftal gaat ook naar Zimbabwe. Voorwaarde is wel dat de veiligheid van de deelnemers is gegarandeerd.