Een voorsteven van WTC-schroot

Bijna anderhalf jaar na de aanslag op het World Trade Center in New York restten nog altijd tonnen onverhandeld schroot. Vooral voor de pakweg 300.000 ton metaalschroot die uit de ruïnes van de verwoeste gebouwen is verzameld, is een markt. Maar de handel daarin moet behoedzaam gebeuren. New York wil rekening houden met de gevoelens van de familieleden van de bijna drieduizend slachtoffers en verkoopt naar eigen zeggen geen schroot aan Jan en alleman.

Het nieuws, enkele maanden na de aanslagen, dat 50.000 ton WTC-staal onderweg was naar smelterijen in China, zorgde voor veel emotionele reacties. Vooral het gerucht dat Baosteel in Shanghai het staal zou gebruiken voor het maken van WTC-souvenirs, viel slecht. Maar die informatie bleek onjuist. ,,Schroot van het WTC is goedkoop en de kwaliteit is goed'', zei een Chinese woordvoerder van het bedrijf destijds. ,,Amerika kan het niet allemaal verwerken, maar wij hebben een grote vraag.'' Het stelde weinig familieleden gerust.

Het voorstel van de Amerikaanse marine om een schip te bouwen dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen `New York' zal worden gedoopt, viel wel in goede aarde. De voorsteven van het amfibisch transportschip, dat door wapenfabrikant Northrop Grumman wordt gebouwd, zal voor een deel bestaan uit WTC-schroot. De fabriek heeft twee pijlerdelen van 15 ton gekocht die deze zomer in het schip zullen worden verwerkt.

Het nieuwe schip, waarvan er nog twaalf zullen worden gemaakt, zal worden ingezet door de marine bij de landing van troepen. De zogeheten LPD-klasse is de op een na grootste amfibische scheepsklasse waarover de Amerikaanse marine beschikt. De 200 meter lange schepen bieden ruimte bieden aan vierhonderd man marine-personeel en achthonderd mariniers.

Vele tonnen WTC-staal hebben al eerder een bestemming gevonden. Vooral India en Zuid-Korea zijn belangrijke afnemers. Indiase staalbedrijven kochten begin vorig jaar 40.000 ton. In de haven van Chennai ontstond daar destijd grote beroering over omdat vermoed werd dat sprake was van ,,besmet'' staal. Pas nadat het was getest op eventuele asbestresten en andere giftige bouwstoffen mocht het worden doorgevoerd voor verwerking.

Een Amerikaans bedrijf, Agile Manufacturing, heeft 500 ton staal gekocht waarvan het onder andere herdenkingspenningen heeft gemaakt. Die verkoopt het bedrijf voor dertig euro per stuk. Om aan te tonen dat dit initiatief ook de steun heeft van de nabestaanden van de WTC-slachtoffers heeft het bedrijf zijn website gevuld met citaten van dankbare familieleden en klanten die een penning hebben aangeschaft.