`Een hoofddoek is geen pet'

De Timotheusschool in Amsterdam heeft besloten het Marokkaanse meisje Jasmin weer in de klas toe te laten. Mét haar hoofddoekje. ,,Het is een uiting van een geloofsovertuiging. En die respecteren wij.''

De Timotheusschool in Amsterdam-Geuzenveld is een protestants-christelijke school. Maar de meeste leerlingen, bijna tachtig procent, zijn geen christenen, maar moslims. Moeders met gezichtssluier staan met hun kinderen op het schoolplein, Turkse onderwijsassistenten lopen met hoofddoek op de klas in en uit. Alleen de leerlingen moesten, tot vandaag, hun hoofddoek in de klas afdoen. De twaalfjarige Jasmin Bensid weigerde dat van de ene op de andere dag en bracht de school daarmee in verlegenheid.

De school stelde een hoofddoek gelijk aan een muts of een honkbalpetje. Alle hoofddeksels zijn verboden in de klas, zegt Rob Niehe. Hij is lid van het bestuur van de Timotheusschool en nog 33 andere protestants-christelijke scholen in Amsterdam.

Een paar scholen hebben dit kledingvoorschrift, zegt hij Maar een hoofddoek is niet hetzelfde als een pet. ,,Het is een uiting van een geloofsovertuiging. En die respecteren wij.''

De schoolregel is vanaf vandaag geschrapt. Alle meisjes mogen hun hoofddoek ophouden.

Waarom heeft het zo lang geduurd voor u een beslising nam? Jasmin mag al anderhalve week de klas niet in.

Niehe: ,,Een schooldirecteur kan niet op maandagochtend in vijf minuten beslissen dat een schoolregel zomaar wordt omgegooid. Natuurlijk ging het om een kledingvoorschrift. Maar er zat ook een pedagogische gedachte achter. Namelijk dat de sfeer in de klas net zo veilig is als thuis en dat meisjes dus gerust hun hoofddoek af kunnen zetten. We wilden dit eerst bespreken met haar ouders. Haar vader heeft alleen eerst de pers gewaarschuwd en pas daarna een klacht bij ons ingediend. Vervolgens zijn politici vreselijk aan de haal gegaan met dit incident. Vooral doordat een week eerder een school voor beroepsonderwijs de gezichtssluier verbood. Maar dat was een totaal andere kwestie, vonden wij.''

Christelijke school verbiedt moslimmeisje haar geloof uit te dragen. Daar leek het op.

,,Jasmin heeft ons uitgelegd dat haar hoofddoek voor haar geloofsbeleving heel belangrijk is. Dat respecteren wij.''

Toch blijft de vraag hoe christelijk een school kan zijn, als er zoveel moslimleerlingen op zitten?

,,Af en toe is dat lastig. Ik zat zelf vroeger op een katholieke school. En uit onze leerboeken kwamen de hosties je bij wijze van spreken tegemoet vliegen. Dat is nu heel anders. En elke school gaat er anders mee om. Er is ook een christelijke school in dit stadsdeel die van wat zwaardere christelijke signatuur is. En daar zitten geen moslimkinderen. Leerlingen worden er met busjes vanuit andere gemeenten naar toe gebracht. Bij onze scholen is dat anders.

Ouders kiezen om verschillende redenen voor een van onze scholen: omdat het om de hoek is, of gewoon een goede school, of omdat er christelijk onderwijs wordt gegeven. Dat laatste is misschien niet echt een overweging voor moslimouders. Maar als ze hun kind hier inschrijven, weten ze dat ze moeten accepteren dat het christelijk geloof wordt uitgedragen. Wij vragen van hen daarvoor respect, en wij houden rekening met hun geloof.''

Verder dan `rekening houden met' gaat het niet?

,,Op dit moment is dat hoe de situatie is, denk ik. Maar het wederzijdse respect zal groeien. Veel ellende komt voort uit onwetendheid. Op onze scholen leren kinderen elkaars gebruiken en gewoontes kennen. Een christelijke school kan juist een bron zijn van begrip tussen christenen en moslims.''

    • Rinskje Koelewijn