`Duitsland blijft binnen regels van Stabiliteitspact'

Duitsland hoeft geen nieuwe belastingverhoging door te voeren om dit jaar te voldoen aan de begrotingscriteria van de Europese Unie. Dat hebben bondskanselier Gerhard Schröder en zijn minister van financiën, Hans Eichel, gisteren gezegd.

Vorig jaar heeft Duitsland met een kredietopname van 31,8 miljard euro de regels van het Stabiliteitspact overtreden. Voor dit jaar heeft het roodgroene kabinet een ontwerpbegroting opgesteld, die uitgaat van 18,9 miljard nieuwe schulden, maar die toch binnen de marges van het Stabiliteitspact blijft. Vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 3,8 procent, dit jaar gaat de regering uit van 2,75 procent, en dat is onder de maximaal toelaatbare grens van 3 procent uit het Groei- en Stabiliteitspact.

In de afgelopen weken werd, onder anderen door Schröders partijgenoot en minister voor economie en arbeid, Wolfgang Clement, hardop getwijfeld aan de haalbaarheid van de ontwerpbegroting, omdat de economie minder snel groeit dan werd aangenomen. De Duitse regering gaat formeel nog uit van 1,5 procent groei dit jaar, maar de voorspellingen van economen variëren van 0,6 tot 1,1 procent. Clement zal de officiële prognose daarom eind deze maand waarschijnlijk met ongeveer een half procentpunt naar beneden bijstellen. ,,Een beetje meer schuld kan men op de koop toenemen'', zei Clement dit weekeinde.

Volgens Schröder betekent een half procentpunt minder groei dat de inkomsten met één miljard euro achterblijven. ,,Dat is beheersbaar.'' Er is, aldus de kanselier, geen enkele reden om van de ingeslagen koers af te wijken. Minister van Financiën Eichel houdt dan ook vast aan zijn voornemen om in 2006 een sluitende begroting voor te leggen.

Vorige week gaf de Europese Commissie Duitsland tot 21 mei de tijd om maatregelen te nemen die het begrotingstekort onder de drie procent houden en hervormingen van gezondheidszorg, sociaal stelsel en arbeidsmarkt en bureaucratie te lanceren, die op termijn een hogere groei van de Duitse economie moeten garanderen.

Vorige week werd bekend dat de Duitse werkloosheid tot het hoogste niveau in vier jaar is gestegen en nu 10 procent bedraagt.