Duits proces tegen illegale handel in wapens voor Irak

In Duitsland is gisteren het proces begonnen tegen twee mannen die worden verdacht van illegale wapenhandel met Irak. Bernd Schrompeter heeft als eigenaar van de import- en exportmaatschappij Alriwo, geassisteerd door zijn verkoopleider Willi Ribbeck, gigantische boren geleverd die door Irak gebruikt kunnen worden voor de vervaardiging van geschutslopen.

Tijdens de eerste dag van de rechtszaak verklaarde Schrompeter aanvankelijk geen idee te hebben gehad waarvoor de boren, die ruim 200.000 euro waard zijn, gebruikt zouden worden. Pas toen hij opmerkelijk lange boren zag, ging hij zich afvragen waarvoor ze gebruikt werden. ,,Ik heb het nooit geweten'', hield Schrompeter de rechter voor. ,,Ik had alleen een vermoeden''.

Volgens de openbaar aanklager was duidelijk dat de boren gebruikt zouden worden voor het vervaardigen van grote kanonslopen, in dit geval ,,om artillerie geschut te maken met een kaliber van 209 millimeter, dat geschikt was voor het afvuren van zowel conventionele als nucleaire, biologische en chemische wapens''.

Omdat rechtstreekse handel met Irak onmogelijk was, gebeurde de transactie via een bedrijf in Jordanië. Volgens de aanklager is Schrompeter verantwoordelijk voor meer illegale wapenhandel met Irak. Hij maakte daarbij gebruik van een netwerk van pseudo-ondernemingen in Duitsland, Oekraïne en Jordanië. In september 2001 zou hij hebben geprobeerd om mortieren, lanceerinrichtingen, machinegeweren en munitie uit Bulgarije te verkopen via een Afrikaans land. Onduidelijk is of de verkoop, waarmee 65 miljoen dollar gemoeid was, ook is doorgegaan.

De advocaat van Schrompeter stelt dat zijn cliënt slechts een bemiddelaar was voor het Duitse bedrijf dat de boren produceert en een Iraaks-Amerikaanse handelaar, Sahib Abd al-Amir al-Haddad. Ook volgens de aanklager is al-Haddad, die in november in Bulgarije is gearresteerd, de belangrijkste man in de illegale verkoop. Duitsland heeft Bulgarije gevraagd om diens uitlevering. Schrompeter en zijn assistent kunnen veroordeeld worden tot maximaal 15 jaar cel.

Op het vliegveld van de Libanese hoofdstad Beirut hebben veiligheidsfunctionarissen gisteren twalf ton militair materiaal onderschept, afkomstig uit Wit-Rusland, dat bestemming Irak had. Het materiaal zou via Syrië naar Irak worden gebracht. Wit-Rusland, dat door veiligheidsdiensten vaker wordt genoemd als betrokkene bij wapenhandel, en Irak ontkennen iets van de handel te weten.