Drie, nee vier gevangenen in een cel

Nog een week te gaan. Waar zal de teller blijven staan? VVD-coryfeeën op campagne lijken elkaar af te troeven als de vraag wordt gesteld: ,,Hoeveel gevangenen kunnen er in een cel?''. Demissionair minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) houdt het op drie, zo liet hij weten tijdens een werkbezoek aan Amsterdam. Amper een uur later verhoogde Gerrit Zalm, de echte liberale lijsttrekker, dat aantal naar vier: ,,Drie, maar vier mag van mij ook''. Tot nu toe was er steeds sprake van twee gevangenen op een cel.

Remkes: ,,Met drie op een cel is er wat minder spanning, is het wat gezelliger''. Volgens de bewindsman zorgt de ,,intermenselijke relatie voor een subtiel evenwicht''. Zijn argument komt in de buurt van de afwegingen die de vakbond Abvakabo/FNV heeft gemaakt. ,,Als er dan toch meer mensen op een cel moeten, dan graag drie. Dat is veiliger voor de bewaking omdat je dan minder ruzies hebt, minder kans op seksueel misbruik'', aldus de bond.

De vierpersoonscellen van Zalm komen overeen met de wens van de LPF. Lijsttrekker Mat Herben kondigde vorige week aan dat hij ,,vier op een cel'' een prima zaak vindt omdat ,,oma in het verpleeghuis ook met zes op een zaal ligt''. Het verkiezingsprogramma van de LPF rept van twee op een cel. En CDA-minister Donner (Justitie) werkt aan wettelijke aanpassingen om plaatsing van meer personen in een cel ook echt mogelijk te maken. Daarbij ging men nog uit van twee, maar het overleg met de bonden is nog gaande.