Bush bereid tot hulp aan Noord-Korea

De Amerikaanse president Bush heeft erop gezinspeeld dat de Verenigde Staten economische hulp geven aan Noord-Korea als dat land zijn nucleaire installaties ontmantelt.

Los van politieke ontwikkelingen blijven de VS voedselhulp naar het noodlijdende Noord-Korea zenden, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren in Washington.

Volgens waarnemers bevestigen de opmerkingen van Bush dat de Amerikaanse regering haar aanvankelijke harde opstelling jegens Noord-Korea verder heeft bijgesteld. Eerst sloot Washington onderhandelingen met Pyongyang uit over naleving van de in 1994 aangegane verplichtingen betreffende het bevriezen van zijn nucleaire programma. Nu lijkt het aan te koersen op hervatting van de dialoog met het bewind in Pyongyang. Maar waarnemers zeggen ook dat binnen de regering diepe interne tegenstellingen blijven bestaan over de vraag hoe Noord-Korea moet worden aangepakt.

Zonder in bijzonderheden te treden, zei president Bush gisteren tegenover verslaggevers ervan overtuigd te zijn dat het conflict met Noord-Korea over de hervatting van zijn nucleaire programma op vreedzame wijze zal worden opgelost. Wel herhaalde hij dat de VS niet zullen ingaan op ,,chantage'' en het land niet zullen belonen voor ,,slecht gedrag''.

Bush zei steun aan de landbouw- en energiesector in Noord-Korea te willen heroverwegen als het land zijn nucleaire reactor ontmantelt. Dat gaat verder dan stilleggen, zoals in 1994 werd overeengekomen. Bush verwees naar ,,ferme'' Amerikaanse plannen voor hulp aan Noord-Korea die sinds vorig jaar zomer werden opgesteld in samenwerking met minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Toen de crisis over het nucleaire programma afgelopen oktober uitbrak, werden ze opgehouden zonder ooit formeel aan Pyongyang te zijn voorgesteld.

Signalen van het zoeken naar toenadering werden vanochtend ook in Peking afgegeven door de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, James Kelly. Die zei, voorafgaand aan een onderhoud met zijn Chinese ambtgenoot Li Zhaoxing, dat er ,,geen alternatief is voor communicatie''. Kelly maakt een rondreis door de regio. Gesprekken met de Zuid-Koreaanse regering in Seoul, eerder deze week, beschreef hij als ,,uitstekende contacten''. ,,Ik ben er zeer door gesterkt (in mijn opvattingen). We moeten met elkaar (de partijen die betrokken zijn bij Noord-Korea) blijven praten om er zeker van te zijn dat we op de beste manier handelen'', zei hij. China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, heeft gezegd een bemiddelende rol te willen spelen. Ook de Russische president Poetin stuurt een gezant naar Peking. Volgende week vindt in Seoul overleg plaats tussen de beide Korea's.

De crisis over het Noord-Koreaanse nucleaire programma escaleerde vorige week door de aankonding van het bewind in Pyongyang dat het zich terugtrekt uit het verdrag tegen verspreiding van kernwapens en dat het opnieuw raketproeven zal nemen. Het Internationale Atoom Energie Agentschap beraadt zich waarschijnlijk volgende week.