Brittany Murphy

De Amerikaanse actrice Brittany Murphy brak door als het lelijke eendje in `Clueless' en speelt nu de vriendin van Eminem in `8 Mile'.

De stem van de Amerikaanse actrice Brittany Murphy is zo sexy dat ze er een tekenfilmkarakter mee in een pin-up veranderde. Murphy doet de stem van Luanne in King of the Hill. De rest van Murphy was volgens velen zo sexy niet. ,,A very important person in Hollywood said I wasn't f-able enough. He said I was huggable, but not f-able', zei Murphy twee jaar geleden in een Amerikaanse krant. De actrice liet het niet op zich zitten. Ze verfde haar haar blond, deed er extensions in en ging op dieet. Murphy ziet er nu uit zoals een hedendaagse ster eruit schijnt te moeten zien. De geruchten dat ze aan anorexia lijdt, zou iedereen de wereld in kunnen helpen. Je hoeft maar een foto te zien.

Brittany Murphy (Atlanta, Georgia, 10 november 1977) wist al heel vroeg dat ze voor publiek wilde optreden, als zangeres, als danseres of als actrice. Waarom weet ze niet, of het moeten haar genen zijn. In de familie van haar vader zaten operazangers en ze is verwant met Gypsy Rose Lee. Op haar derde begon Murphy in televisiereclames te spelen. Iets later volgden gastrolletjes in tv-series als Murphy Brown en nog iets later een vaste rol in een sitcom. Murphy was toen inmiddels met haar moeder, die haar alleen opvoedde en bij wie ze nog steeds woont, naar Los Angeles verhuisd.

Haar filmdebuut was een rol in Clueless (1995, Amy Heckerling), de Beverly Hills make-over van Jane Austens Emma, waarin ze samen met Alica Silverstone te zien was. Daarna speelde Murphy in een groot aantal rollen. Ze is nu 25 en heeft al 25 films op haar naam staan. Vaak waren dat geen beste. Het is alsof ze wel in alles wilde spelen, als ze maar spelen kon. En spelen kan ze. Murphy heeft na Clueless nog een paar maal het lelijke eendje gespeeld, of wat daar in Hollywood voor mag doorgaan. Vaak speelde ze dan de zwanen van het doek, zoals in Girl, Interrupted (James Mangold, 1999), waarin ze samen met Winona Ryder en Angelina Jolie in een gekkenhuis zit.

Jolie kreeg een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in deze One Flew over a Cuckoo's Nest met meisjes, maar dat kan alleen aan de rol gelegen hebben. Jolie speelde Jack Nicholson. Murphy speelde echt een gek. Zij had de Oscar meer verdiend. Ook Drew Barrymore in Riding in Cars with Boys (Penny Marshall, 2001) en Kirsten Dunst in Drop Dead Gorgeous (Michael Patrick Jann, 1999) speelde ze van het doek.

Aan Girl, Interrupted hield Murphy wel een vriendschap over met Winona Ryder, die ze nu als haar beste vriendin en als haar stijlgoeroe beschouwt. Was dat maar nooit gebeurd.

    • Bianca Stigter