Bondfilm nummer 20 opent beter dan ooit

De twintigste film in de James Bondserie, Die Another Day, heeft de afgelopen week in Nederland een hogere bioscooprecette gehaald dan alle andere 007-films tot nu toe. Met een bruto opbrengst van 166.000 euro was de eerste week 42% hoger dan die van recordhouder tot nu toe GoldenEye (1995) en 61% hoger dan de directe voorganger, The World Is Not Enough (1999). Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie.

Die Another Day betekent ook bijna een record voor distributeur 20th Century Fox, die alleen met een van de Star Wars-films een sterkere eerste week registreerde.

Het succes is mede te danken aan de beslissing om de nieuwe Bond in Nederland, geheel tegen de traditie in, niet in de kerstperiode uit te brengen. Door de lucratieve laatste weken van het jaar geheel aan Lord of the Rings 2: The Two Towers en Harry Potter and the Chamber of Secrets over te laten, kon in de voor bioscoopbezoek meer rustige januarimaand harder toegeslagen worden.