Agent in zaak ricine gedood

Een Britse agent is gisteravond door een messteek gedood tijdens de arrestatie in Manchester van drie Noord-Afrikaanse mannen die verdacht worden van terrorisme. De politie heeft bevestigd dat de arrestatie verband hield met de ontdekking van het gif ricine, eerder in Noord-Londen.

Een uur na hun arrestatie door geuniformeerde agenten en immigratiefunctionarissen wist een van de drie, die geen handboeien om had, een keukenmes te pakken waarmee hij een 40-jarige rechercheur in burger in de borst stak. Deze droeg geen kogelvrij vest omdat hij deel uitmaakte van een forensisch team. Drie andere politiefunctionarissen raakten licht gewond.

Anti-terreureenheden en de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 zijn na de aanhouding van zes Algerijnen in de ricine-zaak in Londen een landelijke klopjacht begonnen op mogelijke terroristen. Ze gaan er van uit dat er tientallen potentiële terroristen op Britse bodem zijn die banden onderhouden met geestverwanten op het Europese vasteland en het wijdere netwerk van Al-Qaeda.

Volgens de politie bestaat een deel van de verdachten uit illegale immigranten en legale asielzoekers met een voorlopige verblijfsvergunning. De zes mannen die in Londen zijn aangehouden verbleven op zo'n vergunning in een door de gemeente beschikbaar gesteld appartement, waar ze het gif hebben bewaard of bereid.

Kort na de terreuraanslagen van 11 september hebben immigratiediensten de politiek gewaarschuwd dat potentiële terroristen het asielsysteem kunnen misbruiken, bleek vorige week uit uitgelekte interne memo's.

De politie heeft niet gezegd of de in Manchester gearresteerde Noord-Afrikanen, allen twintigers, legaal in het land zijn. Premier Blair heeft de moord op de agent ,,extreem boosaardig'' genoemd en een ,,misselijkmakende tragedie''.