AEX meegesleurd door dalend ASML

De effectenbeurzen in Europa zijn vanmorgen na een veelbelovende opening in de loop van de ochtendhandel weggegleden. In Amsterdam bedroeg het verlies voor de AEX-index tegen het middaguur 3,25 punten (1,0 procent) op 331,9 punten. De FTSE-100 in Londen stond toen 0,9 procent lager en de DAX-index in Frankfurt moest 0,5 procent inleveren. De CAC-index in Parijs presteerde nog het minst slecht met een klein verlies van 0,3 procent.

De mededeling van het Amerikaanse chipbedrijf Intel gisteravond nabeurs in New York dat het dit jaar minder zal investeren, trof alleen de direct gerelateerde Europese aandelen. Beleggers deden hun aandelen ASML in de uitverkoop, waardoor de koers van de fabrikant van chipmachines met 5,2 procent wegzakte naar 8,40 euro. Dat Intel ook meevallende kwartaalcijfers presenteerde had maar heel even invloed op de koersen van chipfabrikanten. Philips, het Duitse Infineon en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics behoorden tot de winnaars van het eerste uur, maar stonden rond het middaguur alle op verlies.

Ahold en Aegon verloren eveneens terrein. Hun enthousiast aangekondigde samenwerking in Zweden sneefde voortijdig op geld en strategie. Voor de samenwerking in de Nederlandse supers heeft dat overigens geen gevolgen. Ahold zakte 1,8 procent tot 13,24 euro en Aegon 1 procent tot 13,86 euro. Van de andere financiële instellingen hield alleen ING het hoofd boven water. De bankverzekeraar noteerde 17,22 euro, ofwel 0,6 procent in de plus. Van der Moolen verloor 3,5 procent op 18 euro rond, ABN Amro 1 procent op 16,31 en Fortis een kwart procent op 16,42.

Op de Franse beurs steeg France Telecom ruim 1 procent nadat bekend werd dat zo gretig is ingeschreven op de plaatsing van een obligatielening, dat die is verhoogd van 3 miljard euro naar 5,5 miljard euro.

In de Europese valutahandel daalde de euro van 1,0570 dollar per euro naar 1,0520 dollar.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanmorgen gestegen. De Nikkei-index van 225 aandelen sloot op 8611,75 punten, een winst van 58,69 punten (0,7 procent). De Hang Seng-index in Hongkong ging 0,8 procent omhoog. De Kospi-index in Zuid-Korea daalde 0,3 procent en de All Ordinaries-index in Sydney bleef nagenoeg onveranderd.