Zwolse hartoperatie uitgevoerd in Essen

De Zwolse Isala-klinieken willen de wachtlijsten voor openhartoperaties terugdringen door uit te wijken naar operatiekamers van een ziekenhuis in het Duitse Essen. De operaties worden daar uitgevoerd door Zwolse chirurgen en anesthesiologen. Er wordt gebruikgemaakt van Duitse operatiekamermedewerkers en verpleegkundigen voor de intensive care. In Nederland is er een gebrek aan deze personeelsleden, waardoor de Isala-klinieken de beschikbare capaciteit in het eigen ziekenhuis niet optimaal kunnen benutten. Er staan bij de Isala-klinieken 180 patiënten op de wachtlijst voor een openhartoperatie. Zij moeten gemiddeld zes maanden wachten voordat ze in Nederland aan de beurt zijn.

Tot eind maart worden er in eerste instantie 25 Nederlandse patiënten in Duitsland geopereerd. Als de proef een succes wordt, zullen dit jaar in totaal honderd openhartoperaties in het St. Elisabeth Krankenhaus in Essen worden uitgevoerd.

De eerste vier patiënten zijn inmiddels in Duitsland geopereerd. Volgens een woordvoerder van de Isala-klinieken zijn de Nederlandse artsen positief over de samenwerking met het Duitse personeel. Ook de reacties van de patiënten zijn positief. De patiënten verblijven gemiddeld tien dagen in Duitsland, waarna ze in Nederland poliklinisch worden nabehandeld. De extra kosten van het opereren in Duitsland worden vergoed door zorgverzekeraar Groene Land Achmea. Het experiment is te vergelijken met een luchtbrug naar het Spaanse Alicante, dat twee jaar geleden werd opgezet door een orthopedisch chirurg uit Den Haag.