Zware eisen voor politieke moord

De openbare aanklager in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo heeft gisteren maximumstraffen van 24 jaar cel geëist tegen de zes mannen die worden verdacht van de moord op onderzoeksjournalist Carlos Cardoso.

De aanklager raadde een onderzoek aan naar mogelijke betrokkenheid bij de moord van de oudste zoon van president Joaquim Chissano. Nyimpine Chissano zou volgens drie verdachten opdracht hebben gegeven tot de moord.

De journalist Carlos Cardoso werd in november 2000 vlakbij zijn kantoor neergeschoten. Op het moment van de moord onderzocht hij een fraudezaak bij een van de kantoren van de Banco Comercial de Moçambique (BCM) die toen nog in handen was van de staat. Cardoso was gestuit op de verdwijning van veertien miljoen euro.

Getuigenverklaringen hebben tot nu toe een netwerk blootgelegd dat drijft op drugshandelaren en corrupte politici. De verhoren worden gehouden in een grote tent in de zwaarst beveiligde gevangenis van Mozambique. De extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen na de ontsnapping van de hoofdverdachte Anibal dos Santos alias `Anibalzinho'. Anibal dos Santos wordt gezien als het brein achter de moord. Volgens veel commentatoren had hij nooit kunnen ontsnappen zonder hulp van buitenaf.

Tal van prominente Mozambikanen zijn in de afgelopen twee maanden verhoord, onder wie de zoon van de president. Nyimpine Chissano ontkende afgelopen december elke betrokkenheid bij de moord. Drie verdachten getuigden eerder dat de 33-jarige Nyimpine Chissano 40.000 euro betaalde voor de moord. Als bewijsmateriaal zijn cheques boven tafel gekomen van het bedrijf waarvan Chissano eigenaar is.

De politie arresteerde vorige maand een gewapende man die een aanslag zou hebben beraamd op de rechter. Hij was in het bezit van een pistool en een kalasjnikov.

De president van Mozambique heeft herhaaldelijk onderstreept dat het recht zijn loop moet hebben en houdt zich afzijdig. De rechtszaak wordt gezien als een belangrijke test van het justitieapparaat in de voormalige Portugese kolonie. Mozambique is na een jarenlange burgeroorlog een van de armste en meest corrupte landen in Afrika.

De rechter heeft toestemming gegeven voor het live uitzenden van de verhoren op radio en televisie, iets wat nog nooit eerder in Mozambique is voorgekomen. De rechtbank zal eind deze maand uitspraak doen.

De zaak kwam voor de rechter na aanhoudende druk van lokale mensenrechtenorganisaties en vanuit de internationale gemeenschap.