Windstilte beurs voor cijfers Intel

De Europese effectenbeurzen konden vanmorgen aarzelend omhoog, nadat Wall Street gisteravond nauwelijks van zijn plek was gekomen. Het wachten was op de financiële resultaten van Intel. De Amerikaanse chipproducent zal na sluiting van de beurs in New York zijn resultaten over vorig jaar bekendmaken.

In de resulterende windstilte noteerde de AEX-index noteerde vanmorgen een kleine winst van 0,3 procent bij een stand van 336,11 punten. Aegon en TPG waren de belangrijkste stijgers.

Onder de middelgrote fondsen (MidKap min 0,5 procent) was Wessanen de grote verliezer. Het voedingsbedrijf gaf maandag een winstwaarschuwing. Bovendien maakte topman Zondervan bekend binnenkort op te stappen. Het aandeel zakte ruim 10 procent.

In Parijs en Frankfurt stegen de koersgemiddelden eveneens. De CAC-40 ging omhoog met 0,5 procent, de DAX won 1,8 procent. Londen stond aan het eind van de ochtend op een plus van 0,5 procent.

Van de grote fondsen in Europa was het Franse Alcatel de koploper met een stijging van zijn aandelenkoers van bijna 20 procent. De koers kon zo hard oplopen doordat het concern een rooskleurige omzetraming had afgegeven. Bovendien is Alcatels omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar met 30 procent gegroeid.

Op beurs in Londen stonden wederom de supermarktconcerns in de schijnwerpers. Na een overnamebod van Morrison en van Sainsbury kreeg de supermarktketen Safeway dinsdag te horen dat het Amerikaanse Wal-Mart met een bod komt. De koers van het aandeel Safeway ging omlaag met ruim 3 procent.

Voor de auto-aandelen waren ook koersstijgingen weggelegd nadat bekend was geworden dat de verkoop in West-Europa eind vorig jaar sterk is toegenomen. Renault steeg met 1,2 procent, DaimlerChrysler met 0,8 procent, Volkswagen met 1,8 procent en BMW met 0,9 procent.

De koers van de euro was hoger. Aan het eind van de morgen stond de Europese munteenheid op 1,0590 dollar na gisteren te zijn gesloten op 1,0540 dollar.

In Tokio ging de Nikkei-index 1 procent omhoog tot 8553,06. Dat komt overeen met een stijging van 1 procent. De andere beurzen in Azië waren overwegend ook hoger. In Zuid-Korea stegen de koersen met gemiddeld 0,3 procent, in Hongkong daalde de index met 0,4 procent.