Topman van Wessanen weg na alarm

Bestuursvoorzitter Mac Zondervan van voedingsbedrijf Wessanen, bekend van merken als Zonnatura natuurvoeding en Beckers frikadellen, stapt op na de zesde winstwaarschuwing van het concern.

Het concern heeft opnieuw te kampen met tegenvallers in de Verenigde Staten. Dat heeft het bedrijf gisteravond meegedeeld. Wessanen verwachtte in augustus vorig jaar nog een nettowinst over 2002 van 50 miljoen euro, voor afschrijving van goodwill en bijzondere posten. Die winst blijft echter steken op 35 tot 40 miljoen euro. Wessanen behaalt tweederde van zijn omzet in de VS.

Wessanen herhaalt ook niet haar winstprognose voor 2003, 15 procent stijging per aandeel. Het aandeel was vanochtend de sterkste daler van de beurs. De koers daalde met 7,9 procent naar 5,98 euro.

De tegenvallende resultaten noodzaken Zondervan, die sinds 1995 voorzitter is, om te vertrekken zodra er een opvolger is gevonden. In augustus beloofde hij op te stappen als hij over 2003 niet ten minste een winst per aandeel zou halen van 82 eurocent, een stijging van de winst per aandeel van 15 procent. Dat is met de laatste tegenvaller vrijwel onmogelijk. Zondervan zei vanochtend in een reactie dat hem weinig te verwijten valt: ,,Ik zou niet iets van mijzelf kunnen identificeren als fout.''

Belangrijkste oorzaak van de winstwaarschuwing zijn de tegenvallende verkopen in de decembermaand, wanneer relatief veel luxeproducten worden gekocht. Dat ging ten koste van de omzet van de Amerikaanse groothandelsdochter Tree of Life. Ook duren de reorganisaties bij dat dochterbedrijf langer en werpen ze minder vruchten af dan verwacht. Ook moet Wessanen 5 miljoen euro extra afboeken, omdat de financieel directeur van Tree of Life VS te lage voorzieningen had getroffen voor dubieuze debiteuren en voorraad.

Wessanen heeft als gevolg van de moeilijkheden bij Tree of Life de bestuursvoorzitter en financieel directeur van het dochterbedrijf ontslagen. ,,Ze besloten om op eigen initiatief te vertrekken, na een goed gesprek waarin we zeiden dat we verversing aan de top nodig achtten'', aldus een woordvoerder van Wessanen. R. Thorne, lid van de hoofddirectie, wordt de nieuwe topman van Tree of Life VS.

Wessanen houdt vast aan zijn strategie en overnamebeleid. Zondervan denkt dit jaar nog enkele bedrijven over te nemen in Europa. ,,We willen verder groeien. De oorzaak van de problemen in de VS zijn incidenteel. Ik verwacht geen nieuwe problemen.''

De raad van commissarissen zegt in een verklaring het besluit van Zondervan te betreuren, maar te respecteren. Op 20 februari publiceert Wessanen zijn jaarcijfers.

achtergrond: pagina 14