Televisie en Radio Voorkeur

VERKIEZINGEN

Netwerk. Gerrit Zalm (VVD) wordt geconfronteerd met zaken die hij niet van tevoren weet. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. De lijsttrekkers Wouter Bos, Gerrit Zalm en Jan Peter Balkenende discussiëren over zorg, veiligheid en economie. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nederland kiest. André Rouvoet (ChristenUnie), Mirjam Sterk (CDA) en Hans Wiegel (VVD) discussiëren over geloof, ethiek, en normen en waarden. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gerrit Zalm (VVD) gaat in discussie met FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. RTL4, 22.30-23.30u.

ACTUALITEIT

Twee vandaag. Gesprek met de Britse defensiedeskundige Robert Fox die een terroristische aanslag in Groot-Brittannië verwacht. Afgelopen week zijn er zeven mensen opgepakt in verband met de ontdekking van het dodelijke gif ricine. Ned.1, 17.30-18.45u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Aflevering van een serie waarin leidinggevenden teruggaan naar de werkvloer. Vanavond is dat Thijs Hartog, directeur van Incoming Tourism, een organisatie die buitenlandse toeristen in Nederland begeleidt.

Andere tijden. Over de geschiedenis van de gezinshereniging van gastarbeiders die in de jaren zestig naar Nederland kwamen om in de fabrieken te werken. Iedereen dacht dat het werken in Nederland tijdelijk zou zijn. Maar mensen die voor drie maanden kwamen bleven soms dertig jaar. Ned.3, 20.30-21.05u.

Factor: Hoe machtig is de joodse lobby? Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.20-23.45u.

SPORT

Bobby Fischer, de dolende koning. Zoektocht naar de schaaklegende Bobby Fischer die in 1972 wereldkampioen werd en daarna van de aardbodem verdween. Zeker is dat deze excentrieke en radicale topschaker een zwervend bestaan leidt en absoluut niet gevonden wil worden. De tocht naar de schuilplaats van Fischer gaat naar de Verenigde Staten, Curaçao en Slovenië. Met archiefmateriaal en gesprekken met collega-schakers. Ned.2, 22.53-23.45u.

KUNST

R.A.M. Gesprek met schrijfster Esther Gerritsen (1972) over haar boek Tussen een Persoon. Verder aandacht voor het Eurosonic Festival in Groningen, de architectuur van de joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden en en een portret van de Belgische ontwerper Maarten van Severen (Antwerpen 1956), die het vernieuwde Van Abbemuseum in Eindhoven (opening 19 januari) een nieuw interieur gaf. Ned.3, 23.15-0.33u.

FILM

. Le petit prince a dit (Christine Pascal, 1992, Frankrijk/Tsjechië). Grote kleine film van de Zwitsers-Franse Pascal vertelt geserreerd en discreet hoe een vader (Richard Berry) zijn tienjarige dochter uit het ziekenhuis ontvoert, na de diagnose van een fatale hersentumor. Zonder veel woorden bereiden zij zich samen voor op wat hen te wachten staat en genieten van natuur, leven en geflambeerde bananen. TV5, 18.15-20.00u.

. Some Mother's Son (Terry George, 1996, Ierland/Engeland/VS). Respectabel politiek drama van de in Belfast geboren scenarist-regisseur George over de hongerstaking van Bobby Sands en andere gevangen IRA-leden, begin jaren tachtig, verteld vanuit het perspectief van twee betrokken moeders (Helen Mirren en Fionnula Flanagan). Geen politieke, eerder humanitaire propaganda. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). Roger Moore krijgt als James Bond onder meer van doen met voodoo-rituelen. Ook met Yaphet Kotto, Jane Seymour en een titelsong van Paul McCartney. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

. Way Out West (James W. Horne, 1936, VS). Misschien wel de beste lange klucht van Laurel & Hardy, die in het Wilde Westen een eigendomsbewijs van een goudmijn bij het verkeerde meisje afleveren. Zang- en dansnummers verhogen feestvreugde. Morgen, BBC2, 15.15-16.20u., zw.

RADIO

Kunststof. Gesprek met cabaretier Peter Heerschop die nu op de planken staat als acteur in Festen, het toneelstuk dat gebaseerd is op de Deense film Festen. Hij bewerkte het filmscript voor het theater. Radio 1, 19.04-20.00u.

Faros wetenschap. Celbioloog Bert van der Horst vertelt over de werking van onze biologische klok en zijn komende onderzoek. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.